Torka och bränder kan påverka årets björnjakt

Mycket tyder på att den svenska björnstammen ökat i snabbare takt än förväntat, men frågan är hur bränder och årets torka kan ha påverkat björnarna i år. På tisdag inleds årets björnjakt, nytt från i år är också nya vapenregler.

19 augusti 2018 19:17

I år får totalt 284 björnar skjutas uppdelat på sju län. Det är något fler än förra året då 219 björnar sköts vilket beror på att den senaste inventeringen av antalet björnar visat på att stammen ökat något mer än förväntat.

Dels finns inventeringen där man tittar på björnspillning och använt dna-teknik, dels har också antalet observationer av björn ökat och även antalet incidenter med soptunnor eller björnar som varit inne i bikupor och annat ökat, säger Benny Gäfvert, björnexpert på Stiftelsen Rovdjurscentret de 5 Stora.

Ändrade vapenlagar

Nytt från i år är att jägare som jagar med halvautomatiska vapen tillåts ha magasin med kapacitet för upp till fem patroner. Tidigare tilläts endast två patroner. De nya reglerna ska öka säkerheten för jägarna.

Björnjakt är en typ av jakt där man kommer väldigt nära viltet och ibland uppstår det situationer när man måste skjuta snabbt, och det har då setts som en risk att man bara får ha två skott, säger Benny Gäfvert.

Det vanliga är dock, enligt Gäfvert, att jägarna använder ett så kallat repetervapen där man har ett magasin med flera patroner men där man måste ladda om mellan varje skott med ett manuellt handgrepp.

Bränder och torka

Jakten pågår fram till 15 oktober, men kan avlysas tidigare om alla tilldelade björnar skjutits. Tidigare år har alla björnar som tilldelats också fällts.

Årets torka och bränder har dock viss påverkan på jakten. I vissa brandområden i Gävleborgs län är det tillträdesförbud för jägarna och torkan har dessutom påverkat årets tillgång på bär som björnarna äter upp sig på innan de går i idé, säger Gäfvert.

Men på sikt gynnar bränderna också tillväxten av till exempel blåbärsris som är en viktig matkälla för björnarna.

Fakta: Björnjakt i Sverige

Björnen är fridlyst i Sverige sedan 1927. För att hålla nere björnstammen tillåts viss jakt sedan 1947. Naturvårdsverket ger i dag rätten att besluta om licensjakt på björn till länsstyrelserna i de norra och mellersta rovdjursförvaltningarna. Björn jagas från 21 augusti och fram till 15 oktober men kan avslutas tidigare om alla tillåtna björnar fällts. I delar av Norrbotten får björn jagas till och med den 30 september.

Källa: Naturvårdsverket

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!