Theresia fann forntida skatt

Tänk att som barn leta skatter i skogen och så verkligen hitta en. Det gjorde Theresia Svensson, 19 år, men ingen förstod då att den skruvade guldringen var gjord i 23-karats guld på 400-talet.

30 september 2006 04:00
För sju år sedan var Theresia och en kompis ute i Kvarseboskogen och letade skatter. Hon var 12 år och bodde i närheten av Kvarsebo samhälle. Och i Kolmårdsskogarna har det hänt mycket spännande under gångna tider. Det visste flickorna.
Theresia berättar:
- En kompis och jag var ute i skogen och letade efter skatter. Det gjorde vi ofta. Där finns mycket som särskilt en 12-åring upplever som spännande.
- Vi bodde ungefär 500 meter från en liten bäck där vi ofta höll till, lekte och plockade svamp. Men plötsligt, när vi den här dagen gick där, såg jag att det glimmade till på botten av bäcken. Den är inte särskilt bred - har man långa ben går det säkert att kliva över - och normalt bara cirka 20 centimeter djup.
- Jag måste ju undersöka vad det var och tog en pinne för att försöka få tag i det glimmande. Efter några försök lyckades jag. Och det jag fick upp såg ut som en skruvad ring.

<span class="mr">Passade perfekt
</span>Theresia hade inte en aning om vad det kunde vara. Skruvringen var guldfärgad och ganska tung. Så hon torkade av ringen och tog hem den. Där hamnde den i hennes fina smyckesskrin.
- Någon gång har jag haft den på ett finger, ringen passar perfekt på ett tjejfinger. Jag har också haft den som halssmycke, men oftast har den legat i smyckesskrinet. Jag har alltid varit väldigt rädd om mina saker, så den är helt oskadad.
Om skruvringen var nygjord eller gammal funderade Theresia aldrig på. Ringen låg mest i skrinet. Och inte tänkte hon på den som en riktig forntidsskatt.
- Jag anade verkligen inte att den var så gammal. Visst har vi varit i skogen och letat senare men aldrig hittat något. För mig har den nu gjort att jag blivit väldigt historieintresserad.

<span class="mr">Från 400-talet
</span>Åren gick och Theresia gick på en jobbsökarkurs där Robert Stafstedt som arbetat med arkeologi fanns. De kom att tala om den skruvade ringen. Han bad henne ta med den. Snabbt upptäckte han att ringen verkade mycket spännande. De tog den till en guldsmed som konstaterade att materialet var 23-karats guld. Guldsmeden trodde att det kunde vara en forntidssak.
Så kopplades Norrköpings stadantikvarie Ann-Charlotte Hertz in. Hon har en bred kompetens och insåg direkt vad det handlade om:
- Vi anser att det är en spiralvriden guldten från 400-talet e. Kr. De användes som betalningsmedel. Den här väger 12 gram.
Ann-Charlotte Hertz fick kännedom om fyndet i vintras. Hon tog kontakt med länsstyrelsen för att undersöka fyndplatsen med metalldetektor. Tillsammans med länsstyrelsens Marie Ohlsén och Theresias pappa Hans Svensson gav de sig ut i skogen.

<span class="mr">Letade med detektor
</span>- Det var mörkt, kallt och fruset. Inget gick att göra.
Istället gjordes ett nytt försök när vårvärmen kommit. Detektorn kalibrerades för guld och så började man söka igenom området.
- Vi fick en signal efter en stund men det visade sig vara bit järntråd. I övrigt hittades inget.
Där man hittar guld har det långt tillbaka oftast funnits en centralplats eller klan som på Vikbolandet. I Kvarseboområdet finns en del stenåldersplatser dokumenterade. Fyndet verkar därför mest slumpartat.

<span class="mr">Kan ha tappats
</span>- Långt tillbaka har det funnits en bro i närheten, det kan vara någon som tappat den där eller när man stannat för att dricka vatten. Sedan har sanden rört sig i vattnet och just när Theresia passerade var den synlig.
Fornfyndet är med avseende på var det hittades, ovanligt och oväntat. Nu ska det till Riksantikvarieämbetet och Historiska museet i Stockholm. Sedan hoppas Ann-Charlotte Hertz att få visa upp åtminstone en del av de fynd som gjorts i Norrköpingstrakten.
Theresia Svensson kan sedan fornfyndet överlämnats till Historiska museet få hittelön motsvarande metallvärde plus antikvitetsvärde.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!