Sverige protesterar mot Guatemala om Kompass

Guatemala uppmanar Sveriges regering att ta hem sin ambassadör i landet, Anders Kompass.

Sverige kallar upp Guatemalas ambassadör och utrikesminister Margot Wallström har uttryckt sitt missnöje i samtal med sin guatemalanska kollega.

11 maj 2018 06:01

Margot Wallström (S) har i ett telefonsamtal med utrikesminister Sandra Jovel uttryckt den svenska regeringens missnöje med beslutet om Kompass.

Vi behövde också få ytterligare förklaringar från dem, säger Patric Nilsson, UD:s presschef, till TT.

Han bekräftar att Guatemalas ambassadör kallas upp till UD, och säger att även detta är en del i att få reda på mer om beslutet.

Enligt uppgift till TT från en annan källa klargjorde Wallström också för Jovel att beslutet kommer att påverka ländernas relationer negativt.

"Stämmer inte"

Jovel framträdde i sin tur vid en presskonferens.

Ni vet alla mycket väl att ambassadör Kompass har sagt att hela det guatemalanska samhället är korrupt, och det accepterar och tolererar vi inte, för det stämmer inte, säger hon.

Även Venezuela ombeds kalla hem sin ambassadör. Diplomaterna lägger sig i inrikespolitiska frågor, skriver utrikesdepartementet i Guatemala i ett uttalande.

Anders Kompass tillträdde tjänsten som Sveriges ambassadör i höstas. Nu har han 30 dagar på sig att lämna Guatemala.

"Ingen är förklarad non grata"

Sandra Jovel tillägger att "ingen är utvisad, och ingen är förklarad non grata". I uttalandet skriver utrikesdepartementet att landet avvaktar att Sverige och Venezuela presenterar nya ambassadörer.

Wallström beklagar även i ett skriftligt uttalande.

"Detta är mycket olyckligt. Vi kommer nu att söka ytterligare förklaringar från Guatemalas regering och därefter ta ställning till en handlingslinje. Regeringen kommer i detta fall, liksom i andra liknande, att vara återhållsam med kommentarer. Sveriges syn på och agerande i frågor som rör mänskliga rättigheter och korruptionsbekämpning är väl kända."

Maria Leissner, Sveriges ambassadör i Guatemala 2000–2004, säger till TV4 Nyheterna att hon tror att uppmaningen är en markering mot Sverige och andra länder, och att det inte är riktat mot Kompass personligen.

Det här är en rent politisk reaktion från en pressad president som vill minska trycket mot sig själv, säger hon.

"Korrupt samhälle"

Guatemalas president Jimmy Morales har en dispyt med FN:s internationella kommitté mot straffrihet i Guatemala (Cicig), som arbetar mot bland annat korruption och organiserad brottslighet i landet. Cicig har avslöjat brott länkade upp till högsta politiska nivå. Sverige är en av de största bidragsgivarna till Cicig.

Under en ceremoni i januari där Sveriges regering delade ut ekonomiskt stöd till Cicig talade Kompass om "ett korrupt samhälle", men lade till att han inte ansåg det korrekt att säga att hela kulturen var dålig. Han sade också att Cicig är en "kraftfull medicin" för Guatemala.

Anders Kompass blev känd för en bredare allmänhet efter att han stängts av från sin post på fältavdelningen inom FN:s kontor för mänskliga rättigheter 2015. Detta efter att han larmat om att FN-soldater misstänktes ha begått sexuella övergrepp mot barn i Centralafrikanska republiken, händelser som han befarade annars skulle ha tystats ner.

Fakta: Cicig

Den internationella kommissionen mot straffrihet i Guatemala (la Comisión internacional contra la impunidad en Guatemala – Cicig) är en oberoende, internationell organisation som granskar allvarlig brottslighet i Guatemala.

Cicig skapades i december 2006 efter att FN och Guatemalas regering undertecknade ett avtal om att inrätta ett oberoende organ för att stödja åklagarmyndigheten, polisen och andra statliga institutioner vid utredningen av känsliga och svåra fall.

Cicigs mål är att stärka de nationella rättsliga institutionerna, så att de kan motarbeta organiserad brottslighet i landet i framtiden.

Arbetet har bland annat lett till avslöjanden om brottssyndikat med kopplingar ända upp på regeringsnivå under den förra presidenten Otto Pérez Molina.

Sverige är en av de största biståndsgivarna till Cicig.

Källa: cicig.org


Fakta: Guatemala

Guatemala har 16,3 miljoner invånare och är ungefär lika stort som landskapet Lappland.

Landets nuvarande president Jimmy Morales tillträdde i januari 2016, efter att han oväntat vunnit valet några månader tidigare.

"Varken korrupt eller tjuv" var den före detta tv-komikern Jimmy Morales paroll i valet, men hans hederlighet har ifrågasatts allt eftersom nya uppgifter framkommit om hans ekonomiska förehavanden.

Den tidigare presidenten Otto Pérez tvingades avgå efter att FN:s internationella kommitté mot straffrihet i Guatemala (Cicig) pekat ut honom som personligen inblandad i en stor skattehärva.

Guatemala präglades länge av hårdföra militärregimer och inbördeskrig mot vänstergerillor, men återfick demokratin 1985 och freden 1996.

På senare år har landet dock återigen drabbats av extremt våld, kopplat till knarksmugglingen norrut mot USA.

Källa: Landguiden

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Emma Gyllestad/TT, Tomas Bengtsson/TT