Sverige använder FN och kontakter i Nordkorea

Sverige försöker agera snabbt som medlem i FN:s säkerhetsråd för att hantera konflikten kring Nordkorea efter landets nya kärnvapentest.

Men också kontakter som byggts upp som skyddsmakt åt andra länder genom åren ska utnyttjas, säger utrikesminister Margot Wallström till TT.

3 september 2017 17:03
Vi verkar för att säkerhetsrådet snabbt ska ta upp frågan, att det ska vara ett möte i dag eller i morgon, senast, och att faktiskt använda fullt ut de sanktionsmöjligheter som finns – att diskutera den frågan, säger hon.

Wallström (S) fördömer Nordkoreas test som förbjudet av både säkerhetsrådet och provstoppsavtalet.

Hon påpekar att utvecklingen är mycket farlig, att Nordkoreas agerande drar till sig stormakternas intensiva intresse och att säkerhetsrådet även bör diskutera hur det uppskruvade tonläget snarast möjligt kan sänkas.

Viktiga kontakter

Sverige har sedan decennier varit skyddsmakt åt flera västerländska länder i Nordkorea och tar därmed tillvara dessa länders intressen i landet. På frågan om Sverige därmed har större möjligheter att påverka regimen i Pyongyang svarar Wallström att skyddsmaktsuppdragen givit formella kontakter på hög nivå som är viktiga för att få information och skapa dialog.

Hon är mycket noga med att hon absolut inte försöker ge intryck av att Sverige snabbt kan lösa konflikten.

"Ett förtroende"

Men vi försöker använda de möjligheter och kontakter vi har fått i och med att vi har haft en så långvarig diplomatisk närvaro – och faktiskt ett förtroende som vi har byggt upp. Det ska vi använda till det bästa för att försöka hitta en utväg som inte bara är en militär utväg utan att använda diplomatin och politiken, säger Wallström.

Hon betonar flera gånger att dialog, diplomati och politik är den enda möjliga vägen framåt och att avsiktliga eller oavsiktliga militära medel måste undvikas.

Det skulle vara förödande.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!