Motivet till skottlossningen i måndags är ännu inte känt men polisen utreder ett möjligt terrormotiv. Detta med hänvisning till ett brev som hittats i en flyktbil.

Parallellt har en debatt om de rättsliga institutionernas ansvar brutit ut i landet, sedan det kommit fram att den 37-årige spårvagnsskytten tidigare gjort sig skyldig till brott och vid tidpunkten för trippelmordet utreddes för en misstänkt våldtäkt.

Mannen häktades i januari men släpptes den 1 mars. Måndagen den 18 mars öppnade han eld i en spårvagn och dödade tre personer. En domare i Arnhem-Leeuwarden-domstolen, den instans som hävde häktningen, försvarar beslutet och kallar det "objektivt, rättsligt korrekt", skriver nederländska De Telegraaf.

Tidningen har också talat med den kvinna som anmälde 37-åringen för våldtäkt.

Jag varnade polisen för honom, säger hon.

Statsminister Stefan Löfven (S) framförde sina kondoleanser för vad han beskrev som en fruktansvärd attack när han träffade nederländske kollegan Mark Rutte i Haag på onsdagen.

Det var så ledsamt att höra. Säg bara till om det finns något vi i Sverige kan göra för att hjälpa till, sade Löfven till Rutte.