Svängigt storband bjöd på pampig show i Gryt

På Kristi himmelsfärdsdagens kväll förvandlades Gryts kyrka till konserthall med mäktig musik upp mot valven. Det var Söderköpings Storband, sångerskan Lovisa Andersson och Cantuskören som levererade en musikalisk upplevelse i storformat.

3 juni 2014 02:00

Älskar man storbandsmusik så älskar man Söderköpings Storband. En orkester etablerad 1977 och numera välkänd också utanför landets gränser.

Men Gryt är vad som gäller varje Kristi himmelsfärdsdag sedan många år.

– Att spela i Gryts kyrka den här dagen är en tradition nu för 17:e gången, berättade Torbjörn Stackling när han välkomnade.

Och så blåstes programmet igång av fem saxofonister, fyra trumpetare, tre trombonister och fyra musiker i kompet, så man stundtals trodde att taket skulle lyfta.

Efter inledningen Tommy Dorseys paradnummer ”Opus One” framfördes ytterligare två melodier tillsammans med Cantuskören, en 17 man stark kör från Vadstena med Pontus Karlsson som dirigent. En manskör som tidigare samarbetat med storbandet i fyra konserter.

Sedan var det då dags för storbandets välsjungande jazzsångerska Lovisa Andersson att låta höra sin röst i ”I’m gonna sit”.

Hon framträdde också i flera andra evergreens, bland annat välkända ”Sakta vi gå genom stan”, något man mest förknippat med Monica Zetterlund, men som SMHI:s väderuppläsare här axlade med den äran.

Lovisa Andersson har nämligen sitt dagliga värv inom SMHI, men det känns som om det är på scenen hon borde höra hemma ännu mera.

En annan framstående solist var gitarrister Bertil Ingvaldsson i Caravan.

Totalt framfördes 19 melodier, plus extranummer, och under en och en halv timme hade kyrkopubliken fått njuta av flera klassiska favoriter, bland annat omfattade klassiska favoriter som ”Summertime”, ”Cheek to Cheek”, ”Med dig i mina armar” och ”New, York, New York”.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!