Spotlight ger chans till lärande

Fyra universitets-studenter anordnar föreläsningar på
Arbetets museum.

8 april 2009 00:20
Axel Ågren, Lauri Hellström, Baiba Pumpure och Elise Jansson läser Samhälls- och kulturanalysprogrammet vid Linköpings Universitet. De driver studentutskottet Spotlight som arrangerar föreläsningar med kända och okända debattörer, forskare och poeter för både allmänheten och andra studenter.

 

- Oftast är det studenter som kommer med förslag och önskningar om vilka föreläsare de vill lyssna till, säger Axel Ågren. Men vi tar in andra föreläsare också.

 

 

Det är fyra viljestarka studenter som driver Spotlight i nuläget. De anordnar sex till åtta föreläsningar om året på Arbetets museum och kriteriet är att föreläsningarna ska behandla aktuella ämnen. Många gånger försöker man få in populärkultur på dagordningen. Spotlight fungerar tack vare samarbeten med andra föreningar, grupper och sponsorer. Det är inget vinstdrivande utskott utan drivs för nöjes skull. I nuläget har de svårt att leta fler sponsorer eftersom de är så få som arbetar med Spotlight.

 

- Det är tråkigt att det finns så lite pengar att man inte kan ta in fler föreläsare, men vi är glada för de vi får hit, säger Lauri Hellström och skrattar. Det är lärorika föreläsningar, de ger en bild av världen som man inte brukar få genom media och andra ställen annars, fortsätter han.

 

 

Spotlight fungerar som ett komplement till deras utbildning. De anordnar föreläsningar de inte skulle haft annars, saker som de själva eller allmänheten vill veta mer om.

 

- Det är lärorikt för oss att arrangera föreläsningar, säger Elise Jansson.

 

Under gårdagen föreläste Hanna Sofia Öberg om sin vistelse på en flyktingförläggning i Hultsfred. Öberg fick Röda Korsets journalistpris 2006 för sin bok Glömda som går under samma ämne som kvällens föreläsning.

 

- Jag vill att folk ska engagera sig och söka sig till den verklighet som jag upplevde där, säger Öberg. Jag hoppas att jag får lite frågor och att det blir en liten pratstund efteråt.

 

Öberg är den sista föreläsaren som gästar Spotlight i vår. Vilka som föreläser under hösten är inte klart ännu.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!