Observatör: Dödlig israelisk attack i Syrien

Robotarna kom i natten, från Israelstyrda områden på Golanhöjderna. När de slog ned nära Damaskus flygplats dödades tre syriska och fyra iranska soldater, enligt Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Statliga medier i Syrien uppger i stället att attacken avvärjdes.

14 februari 2020 01:25

Strax efter att ett fraktplan sent på torsdagskvällen landat hördes kraftiga detonationer över Damaskus. Målen verkar ha varit vapenförråd vid den internationella flygplatsen och ett fordon på vägen in mot den syriska huvudstaden.

SOHR, en oppositionell observatör som bevakar kriget från Storbritannien, bedömer att Israel med robotarna försökte slå ut en stor vapenleverans och anger antalet döda militärer till sju.

Syrien förnekar

Enligt Syriens regim, som ogärna erkänner egna förluster, stoppades dock de annalkande robotarna. "Vårt luftvärn sköt ner fientliga mål i luften över Damaskus", skriver den statliga nyhetsbyrån Sana, och publicerar en video som förefaller visa en avfyrning från syriskt luftvärn.

Sana bekräftar att de anfallande projektilerna "avlossades från de ockuperade Golanhöjderna", alltså områden som hålls av Israel.

Israel utför ofta flyg- och robotanfall i krigets Syrien, i försök att hejda inflödet av manskap och avancerade vapen från den regionala stormakten Iran.

Turkiet pekas ut

SOHR rapporterar även att två piloter har dödats när en syrisk militärhelikopter sköts ned i nordvästra Syrien. Helikoptern ska ha skjutits ned på landsbygden i Aleppoprovinsen. Ingen har omedelbart tagit på sig ansvaret men nyhetsbyrån Sana pekar på turkstödda rebeller i området:

"En av våra militärhelikoptrar träffades av en fientlig robot i den västliga landsbygden i Aleppo . .  där väpnade terrororganisationer som stöds av Turkiet är grupperade", skriver Sana.

Det är andra gången den här veckan som en syrisk helikopter skjutits ned.

Turkiet har kraftigt förstärkt sin militära närvaro i nordvästra Syrien sedan väpnade drabbningar utbrutit med syriska regeringsstyrkor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-AFP