Vindmöllor stör inte försvaret

Söderköpings Vind AB har fått ett positivt besked från försvarsmakten. Etableringen av elva vindkraftverk i Söderköpings och Valdemarsviks kommuner stör inte militär verksamhet.

3 mars 2016 06:00

Det är nu tre år sedan Söderköpings vind AB ansökte om att få uppföra ett 20-tal vindkraftverk i de båda kommunerna som båda har gett klartecken för projektet. Det gjorde även försvarsmakten. Däremot sa länsstyrelsens miljöprövningsdelegation nej, vilket projektören överklagade till miljödomstolen. Miljödomstolen ställde sig på företagets sida vilket innebär att frågan nu åter ligger på länsstyrelsens bord. En del av den nya prövningen innebär att försvarsmakten ska ge sitt yttrande om, det nu till elva vindkraftverk nedbantade, projektet. Projektledare Jacob Falkman är förstås glad över att Försvarsmakten står fast vid den tidigare ståndpunkten, nämligen att vindmöllorna inte stör dess verksamhet.

– Jag hoppas att vi får ett positivt svar fån länsstyrelsens miljöprövningsdelegation nu när vi plockat bort en del av verken från projektet. Svaret bör komma om några månader.

Trots att det gått några år är Jacob Falkman fortfarande optimistisk kring lönsamheten i projektet.

- Det är den här typen av större projekt som är lönsamma och elpriset kan inte förbli så här lågt i all evighet, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tina Gerdien