"Viktigt att utnyttja sin rätt att rösta"

Många Söderköpingsbor förtidsröstar i EU-valet. Det finns flera platser att välja på för den som vill lägga sin röst innan valdagen.

15 maj 2019 20:15

På biblioteket Stinsens övervåning är vallokalen öppen på eftermiddagar och i början av kvällen. En strid ström av människor byter av varandra för att rösta. Stundtals blir det kö till röstbåsen.

– Det är alltid viktigt att utnyttja sin rättighet att rösta. Det är inte alla som har den möjligheten och får rösta. Det är en viktig demokratisk rättighet, poängterar Sven Jonsson från Söderköping.

Nytt för i år är att partiernas valsedlar ligger bakom en egen skärm dit man går efter att ha fått ett röstkuvert. Därmed är det lättare att inte visa vad man väljer och antalet valsedlar som enbart slängs antas minska.

Nu har vallokalen varit öppen i en vecka och snart har 500 personer röstat. Även de som inte bor i kommunen kan förtidsrösta här. Det finns en extern låda för dem som väljer att rösta på annan ort.

– Det märks en klar trend på att förtidsröstningen ökar allt mer sedan 2006. Det enda man behöver är röstkortet och en giltig legitimation, säger Lisbeth Kihlberg, röstmottagare.

– Om man förlorat eller inte fått sitt röstkort kan de på kommunen i undantagsfall skriva ut ett nytt röstkort. Men röstsäkerheten är viktig och det är en process för att kunna göra det, förklarar hon.

Den som förtidsröstar men ångrar sig kan göra om sin röstning.

– Då måste vi leta upp röstkortet och riva det för att personen ska kunna rösta igen. Det blir aldrig dubbel röstning, säger Lisbeth Kihlberg.

Jämfört med riksdagsvalet så drar inte EU-valet lika många väljare. I Söderköping räknar man med att cirka 50 procent röstar i årets EU-val. Totalt är 11 300 Söderköpingsbor röstberättigade och vid det senaste valen, 2014, valde 48,1 procent av Söderköpingsborna att rösta till EU-parlamentet.

– För en del är det en tradition att rösta på valdagen i sin vallokal, säger Per Johansson, kommunsekreterare med valansvar.

På valdagen kan man rösta på kommunhuset eller i sin vallokal. De som vill förtidsrösta kan göra det på Stinsen men även vissa dagar på biblioteket i Östra Ryd och på Mogata skola. I helgen ordnas röstning på äldreboenden runt om i kommunen.

– Det är ett sätt att underlätta för de äldre som kan ha svårt att ta sig till en vallokal. Den här gången har valmyndigheten varit dåliga med informationen på röstkorten. De har skrivit ut vilka lokaler som finns att förtidsrösta i men inte dagar och tider. Det gör det besvärligt. Men kommunen försöker annonsera och informera, säger Per Johansson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Elisabet Bergquist

Ämnen du kan följa