1700-talshuset Mangelgården har varit vandrarhem sedan 1952 och hyrs sedan 2015 av Korskullens camping som ägarna Johan och Jaranya Stenberg drivit i 22 år och gjort stora satsningar på.

Mangelgården har tio rum med 30 bäddar och hyreskontraktet löper i två år till. Ingen uppsägning eller omförhandling har begärts från ägaren.

– Vårt avtal säger att vi ska stå för myndighetskrav, men det är inte rimligt att vi ska bygga om kommunens hus för 700 000–900 000 kronor för att kunna bedriva den verksamhet vi hyr för, säger Johan Stenberg.

Artikelbild

| Mangelgården från 1700-talet har varit vandrarhem i Söderköping sedan 1952.

– Jag kan gå med på hyreshöjning med 24 procent, men inte de 80 procent som kommunen begär för att göra i ordning sitt eget hus.

LÄS MER:Kommunalrådet: "Vi ska försöka lösa det"

Brandtillsynen gjordes av Räddningstjänsten, RTÖG, för ett år sedan med krav på en rad byggtekniska åtgärder. Men trots den långa tiden har inget hänt och Johan Stenberg kan konstatera att den här sommaren tycks gå förlorad.

– Vi brukar ha vandrarhemmet öppet från 1 april till och med oktober och fullbokat. Folk bokar tidigt, vi får dagligen massor av förfrågningar, säger Johan Stenberg.

– Om det tas beslut nu måste ju också arbetena upphandlas och vi kan i bästa fall öppna till midsommar.

Johan Stenberg har pratat med flera tjänstemän det här året varav flera hunnit sluta, men inget har lett till någon lösning. Han har själv lagt fram tre förslag till överenskommelse utan gehör.

– Det första är att få köpa huset och själva göra arbetet, då vi samtidigt kan höja standarden på rummen. Det andra är att vi åtar oss att åtgärda bristerna mot reducerad hyra och det tredje att kommunen gör det i ordning och vi går med på hyreshöjning med 24 procent. Mer är omöjligt att klara på den här verksamheten.

– Det här slår ju också mot övrig verksamhet som vår frukostservering som utnyttjats mest av vandrarhemsgäster.

– Det enda jag har hört är att de inte vill sälja ett kulturhus, men det gick bra att sälja Brunnskyrkan.

Johan Stenberg har också tidigare kämpat förgäves för att få bygga en minigolfbana vid Korskullen samt att kunna anlägga en ställplats i Söderköping.

Paret Stenberg driver även Skeppsdockans camping invid Göta kanal och E22 där samma brandskyddsbrister påtalats. Här har dock ägaren och hyresvärden Göta kanalbolag direkt åtagit sig upprustning.