Väktare störde mer än klottrare

De trygghetsväktare som har satts in i kampen mot klottrare har även satt stopp för annan typ av brottlighet. Under sommaren har de både stört narkotikaförsäljning och stävjat bråk.

5 augusti 2017 06:00

Det är nu halvvägs in i det fyra månader långa projektet som handlar om att väktare rör sig i centrum, framför allt runt Ramunderskolan, Vikingen och Stinsen, under kvällar och nätter. Målet är att närma sig ungdomarna i stället för att skrämma iväg dem, och därför samarbetar väktarna med fritidsgården Focus.

– De har kunnat närma sig ungdomarna på ett bra sätt och har en bra dialog med majoriteten, säger Johan Kaljo, säkerhetsansvarig på kommunen.

Det främsta syftet har varit att komma tillrätta med den omfattande klottervåg och skadegörelse som varit ett problem i staden under en längre tid. Men insatsen har också fått andra positiva synergieffekter, berättar Kaljo.

– I något fall har väktarna stävjat en situation som kunde ha eskalerat till våldsamheter och de har även påverkat och stört narkotikaförsäljning.

Personalen har även kunnat förebygga personskador genom att stoppa människor som befunnit sig på tak och byggställningar.

Generellt har väktarnas närvaro lett till en lägre aktivitetsnivå i centrum, vilket gör att de nu kan börja röra sig över en större geografisk yta. Om klottret har minskat tycker Johan Kaljo är för tidigt att uttala sig om, men han säger att han så här långt är nöjd med insatsen.

– Vi har fått en bra dokumentation av taggar och ser ett tydligt mönster.

Vid ett tillfälle har väktarna även avbrutit aktiva klottrare, men ingen har kunnat gripas.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Louise Åsenheim

Ämnen du kan följa