Tredje boken om kluriga Johanna

UppfinnarJohanna har tröttnat på att gå hela den långa vägen hem från förskolan. Man borde bygga en slippa gå-maskin.

15 augusti 2016 12:00

– Idén triggar i gång henne och hon löser uppgiften, fast på sitt eget sätt. Hon bangar inte för nåt, berättar illustratören Lovisa Lesse.

Den här veckan utkommer barnboken ”Full fart, UppfinnarJohanna!”, den tredje i raden av böcker om den uppfinningsrika och driftiga flickan. Texten är skriven av författaren Ann-Christine Magnusson och illustrerad av Lovisa Lesse. Inom ett par veckor kommer också pysselboken ”Greja och rita med UppfinnarJohanna”, även den med illustrationer av Lovisa. Lesse.

– Vi gör gärna fler böcker om henne, vi ska diskutera det vidare i höst, säger hon.

Lovisa bor på landet söder om Söderköping där hon har sin arbetsplats på övervåningen. Här finns ritbordet och datorn, två av hennes viktigaste arbetsredskap.

– Jag ritar mest för hand på ritbordet, skissar, renritar, skannar in och färglägger sedan i datorn. Min stil är ganska enkel, jag är ”skadad” av animationen, säger Lovisa.

Hon menar åren då hon jobbade som animatör på ett produktionsbolag och var inblandad i bland annat tv-serien ”De tre vännerna och Jerry” på 1990-talet. Hennes stil kännetecknas av skarpa konturer och ganska rena färgsättningar utan nyanser och skuggor.

Hon räknar till 61 böcker som hon illustrerat under sin karriär. Just nu håller hon på med ett jobb åt Svenska kyrkan i Norrköping som beställt presenthanddukar med kyrkor på.

Fler bokprojekt är också på gång. Hon har en tendens att teckna för barn i nio till tolvårsåldern och utgår gärna från verkliga personer.

– Annars hämmas man lite av sin egen stil och personerna kan bli för lika varandra. För UppfinnarJohanna inspirerades jag av min guddotter, och även min dotter Ulla har fått ställa upp mycket, berättar Lovisa.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johan Ekfeldt