Tjuvar slog till – tog prylar för 400 000

Däck och fälgar för omkring 400 000 kronor stals natten till torsdagen på Anderssons däck. "Det var ingen rolig dag att komma till jobbet", säger David Andersson, ägare.

Tjuvarna har klättrat på däcktravar för att få en överblick av vad de ville ta.

Tjuvarna har klättrat på däcktravar för att få en överblick av vad de ville ta.

Foto: Louise Åsenheim

Söderköping2019-11-21 13:45

Det var när David och Denise Andersson, som tillsammans driver däckverkstaden, kom dit på torsdagsmorgonen som de upptäckte att ett inbrott skett.

– Först såg jag att grinden var avhäktad och att det var åverkan på den. När porten också stod på glänt förstod jag att något inte var som det skulle, säger David.

Inne i lokalerna hade tjuven eller tjuvarna plockat på sig rejält med däck, fälgar och några verktyg. Värdet på stöldgodset uppskattas till 400 000 kronor.

– Däck har ett högt värde och de har plockat ut det dyraste av lagret.

– De har varit uppe och stått på däcken för att få en överblick, säger Denise och visar att fotavtrycken fortfarande är kvar på däcktravarna.

Tjuvarna har heller inte nöjt sig med bildäck, utan har även tagit lastbilsdäck.

– Det är inget lätt arbete att rulla ut dem, så de måste ha varit arbetsvilliga, säger Denise.

David tror att de måste ha haft antingen en lastbil eller flera skåpbilar för att få med sig allt stöldgods.

– Lastbilsdäck är ju skrymmande, säger han.

Förutom obehaget att några varit inne i deras lokaler innebär inbrottet framför allt en massa merjobb för dem och den anställda de har. Tjuvarna har även tagit kundernas däck, eftersomföretaget har ett däckhotell.

– Vi har en del vinterdäck till kunder som nu måste beställas om, men det största arbetet blir att plocka ihop hjul till de som har däckhotell här och ska ha sina sommardäck till våren, säger David.

Allt är specialförsäkrat, eftersom det gäller just kunders egendom, så alla kommer att få tillbaka hjul av exakt samma sort som de haft inlämnade.

På torsdagen gjorde polisen en brottsplatsundersökning. Det finns i nuläget ingen misstänkt för inbrottet, men polisen ska undersöka om övervakningskameror kan ha fångat tjuvarna.

– Enligt polisen var det femte inbrottet på tio månader i det här området. Det är jättetråkigt att det ska vara så, säger David.

– Jag tror vi behöver ett större samarbete företagen emellan. Att vi upplyser varandra när något hänt och att man ska se över lås och liknande, säger Denise.

– Jag är glad att det här ändå hände på jobbet, man kan ju bara tänka sig känslan om det varit i ens eget hem. Det skulle inte vara roligt att drabbas där man ska känna en trygghet. 

Någon förhoppning om att de som ligger bakom inbrottet ska åka fast har de inte.

– Det är nog kört, säger de.

David och Denise har inget hopp om att de som ligger bakom stölden ska åka fast. "Det är nog kört", säger de.
David och Denise har inget hopp om att de som ligger bakom stölden ska åka fast. "Det är nog kört", säger de.
Karta: Plåtgatan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!