Styret som tappade mest

Styret i Söderköping backade mest i hela Sverige i årets val av samtliga blocköverskridande majoriteter: 21 procentenheter. Det visar en granskning som tidningen Dagens Samhälle har gjort.

13 september 2018 11:00

Den senaste mandatperioden valde många kommuner i Sverige att bilda blocköverskridande majoriteter med olika sammansättning: sammanlagt 102 kommuner har styrts av blocköverskridande koalitioner. Men det har visat sig vara riskabelt: enligt en sammanställning av tidningen Dagens samhälle har 94 av dessa koalitioner fått minskat väljarstöd och 86 tappat mandat efter årets val.

Vår egen region är inget undantag: i Norrköping har majoritetsstyret bestått av S, L, KD samt Centerpartiet och mycket riktigt har man även här tappat röster. Men allra mest har den styrande majoriteten tappat i Söderköping när man räknar på Sveriges samtliga blocköverskridande koalitioner. Majoritetsstyret, bestående av S, M samt MP, har här sammanlagt tappat 21 procentenheter i årets val enligt Dagens samhälle.

När Folkbladet efter valet intervjuade Söderköpings kommunalråd Anders Bevemyr (S) var han också inne på att det kan vara riskabelt att regera ihop med vad som normalt är en ideologisk huvudmotståndare.

– Det kostar på att regera i majoritet. Vi har ju försökt att göra ett skifte från att vara en förvaltande kommun till att bli en utvecklande kommun och göra nödvändiga förändringar, bedömde Anders Bevemyr dagen efter valet.

Det återstår nu att se vilka majoriteter som formar sig efter årets valresultat. I Norrköping siktar den styrande kvartetten på att fortsätta medan den stora valvinnaren i Söderköping Centerpartiet kommer att försöka forma en klassisk borgerlig allians bestående av C, M, L samt KD.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Patrik Selsfors

Ämnen du kan följa