Sophämtningsavgifter kan komma att höjas

Totalt går sop- och slambrunnshämtningen i skärgården 1,2 miljoner back varje år. Nu ses avgifterna över och vissa kan komma att höjas.

Sophämtningen i skärgården gör ett minusresultat.

Sophämtningen i skärgården gör ett minusresultat.

Foto: Louise Åsenheim

Söderköpings kommun2019-09-05 05:00

Det är dyrt att hämta sopor i skärgården och som det är nu betalar inte skärgårdsborna vad det egentligen kostar. På det senaste öppna mötet med servicenämnden redogjorde Theres Stark, VA- och renhållningschef, för att sophämtningen i skärgården varje år går 700 000 kronor back. 

Utöver det går slambrunnshämtningen där 500 000 kronor back. Samtidigt som en höjning av avgiften i skärgården diskuteras pågår ett projekt som syftar till att införa ett helt nytt sophämtningssystem där.

– Vi vill invänta det systemet först innan vi ändrar taxan. Det kan göra att det blir billigare för oss, säger Theres Stark.

Däremot kommer hon troligen föreslå en höjning av avgiften för slambrunnstömningen i skärgården, då det är en kostsam hämtning. Höjningen kan landa på 300–500 kronor. Politikerna i servicenämnden ska ta ställning till förslagen på nya taxor vid nästa möte. 

Ett annat område som gör ett minusresultat är urinhämtningen. Den görs idag gratis till de som har urinseparering.

– På så sätt gynnar vi dem, fast det finns de som investerat i minireningsverk som är mycket bättre för miljön, säger Stark och föreslår en avgift även för dem.

Kommunen erbjuder också gratis grovsophämtning fem gånger per år, vilket ger ett minus på 175 000 kronor per år. Även avgiften för latrintömningen borde höjas för att vara kostnadsneutral.

– Antingen får vi höja avgifterna för de system med minusresultat eller höja avgiften för alla villor, fritidshus och flerfamiljshus, sa Theres Stark på mötet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!