Fem av ungdomarna fanns på plats i Jordnäras lokal vid Hagatorget på torsdagen när representanter för bland annat kommunen, Nyföretagarecentrum och sponsorer delade ut priset på 5 000 kronor till bästa sommarföretag. Det gick delat till företagen Frozen Banana och Frukostfrallan.

Anja Saksi och Ann-Kristin Malz har synts lite varstans i stan med sitt företag Frozen Banana. Deras affärsidé var enkel.

– Vi säljer frysta bananer. De är skivade, upptinade och frysta igen. Vi har bara fått positiva reaktioner ute bland folk. De har frågat efter laktosfritt, äggfritt och sockerfritt och det passar ju in på det vi säljer, säger Ann-Kristin Malz och Anja Saksi.

Artikelbild

| Färska frallor. Vendela Eriksson och Natalin Kabro har sålt bröd till turister i sommar.

Hemma hos Anja fick familjen flytta om i frysen så det blev ett par fack lediga för bananverksamheten.

Vendela Eriksson och Natalin Kabro har i företaget Frukostfrallan sålt färska frallor till turister vid kanalhamnen och husbilarna. De köpte från Åby konditori och paketerade på Fix konditori.

– Jättekul och lärorikt. Och roligt att kunna förenkla för turisterna så de får ut mer av hamnen och Söderköping, säger de båda företagarna.

Ebba Gustafsson har jobbat i egen firma med håruppsättningar, ansiktsmålning och hennatatueringar.

Artikelbild

| Enkelt. Det här är allt som behövs för ett företag som frozen banana. Och en frys.

– Jag vill jobba som egen företagare längre fram. Kanske får jag jobba i butik först och så utbilda mig vidare, säger Ebba som studerar till stylist på Kungsgårdsgymnasiet i Norrköping.

Projektet Sommarföretagare leds av Nyföretagarcentrum och ingår i kommunens feriejobbgaranti.