Mystisk bunker väcker frågor

Vad är det för märklig bunker i skogen bakom Brobyskolan? Det undrar fritidspedagog Klas Johansson, som ofta ser barnen leka där. Dessutom önskar han att kommunen säkrar den på något sätt.

22 mars 2019 15:30

Cirka 100 meter upp i skogen bakom skolan ligger en stenig kulle, högst upp övertäckt med ett runt lock av tjock armerad betong, cirka 7-8 meter i diameter. Locket har varit överväxt av gräs och sly men barnen har röjt fram bunkern och hittat en "ingång" på ena sidan. Hålet är så litet att bara barn kan ta sig in.

– Naturligtvis är det jättespännande för dem, säger Klas Johansson.

Hålet är gissningsvis 2-3 meter djupt och barn som filmat där nere visar att det finns metallrör och gott om sten- och betongblock som rasat eller kastats in. Klas Johansson har varnat barnen för att vara där då ingen vuxen kan ta sig in och hjälpa dem om något skulle hända.

– Slår de sig där nere så måste de ta sig ut själva.

Det är dock svårt att få barnen att lyssna och de är också där på sin fritid ibland.

– Det finns en medvetenhet hos dem också men samtidigt är det spännande, det finns en dubbelhet, säger Klas Johansson.

För några veckor sen lade Klas Johansson ut en fråga om bunkern på Facebook-gruppen "Söderköping nu och då". Många svarade med olika teorier men ingen visste säkert vad det var. De allra flesta gissade på någon militär anordning. Det stod i alla fall klart att barn redan på 60-70-talet tyckte att det var en spännande plats och lekte vid bunkern. Flera reagerade också med att kommunen borde se till att säkra platsen innan någon gör illa sig.

– Jag skickade en fråga till kommunen om det för en månad sen men har inte fått något svar, säger Klas Johansson.

När vi kontaktar Peter Tauberman, chef på teknik/entreprenad, får vi veta ingången till bunkern ska åtgärdas inom några veckor.

– Ja, det måste vi. Det är bara ett och ett halvt år sen vi var där och gjorde åtgärder. Den gången lade vi dit stora stenar, men barn är påhittiga, säger han.

Hur de ska göra den är gången är inte riktigt bestämt.

– Att fylla igen med sand är ett alternativ, eller att mura igen på något sätt.

Vi ringer också Lars Lindh, intendent på S:t Ragnhild gille, för att får reda på vad historien bakom bunkern kan vara. Han har fått frågan förr och hans teori är att det helt enkelt är en vattenkälla.

– Det fanns ett boende som hette Hammarspången, där Waldorfskolan idag ligger, för de som var lite eljest (vad vi i dag kallar funktionsnedsatta, reds anm.) på 30-40-talet. De var säkert självförsörjande på vatten och avlopp. Senare kom Brobyhemmet i samma område, för "vanartiga flickor".

Den som har säkra uppgifter om vad för slags anläggning som döljer sig under betonglocket får gärna mejla reportern på louise.asenheim@ostmedia.se.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Louise Åsenheim

Ämnen du kan följa