Alla röster är inte räknade än och personkryssen blir inte färdigräknade förrän nästa vecka. Partierna avvaktar för att se hur de sista rösterna kommer att slå. Men som det ser ut idag har Moderaterna och Socialdemokraterna åtta mandat vardera och Miljöpartiet ett. Därmed kan inte den koalition som styrt Söderköping de sista fyra åren fortsätta att styra med majoritet. Då måste de få med sig något annat parti.

I nästa vecka ska Moderaterna börja att prata både med Socialdemokraterna och med Allianspartierna, det vill säga Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna. Allianspartierna har varit en stark opposition under fyra år och de har redan tidigt under valrörelsen bjudit in Moderaterna till samarbete då de helst vill se att en stark borgerlig allians styr kommunen. De tillsammans skulle också få majoritet med 21 mandat.

– Vi kommer att bjuda in de största partierna till förhandlingar nästa vecka, säger Börje Natanaelsson, första namn på M-listan.

– Vi har suttit i vår egen grupp och diskuterat vad som är viktigast. Makten eller politiken, för även om man är i majoritet så kan man hamna i politisk opposition om man inte är överens om de viktiga frågorna i politiken.

Vad är då viktigast för er, makten eller politiken?

– Det är alltid bra för en kommun att styras av en stadig majoritet, annars kan det bli vingligt. Förhoppningen är att vi ska få ett majoritetsstyre, men vilka som ska ingå i detta är frågan, säger Börje Natanaelsson.

– Med Alliansen får vi majoritet, men det får vi och Socialdemokraterna också om vi får med oss ett annat parti. Så är styret till exempel i Norrköping, en koalition.

Kan ni tänka er att samarbeta med alla partier för att få en majoritet?

– Vänsterpartiet är inget alternativ och inte Sverigedemokraterna heller, säger Börje Natanaelsson.

Moderaternas hjärtefrågor är främst det fortsatta planerade bostadsbyggandet, skolfrågor, förbifarten E22 och näringslivsfrågor.

– Moderaterna har fått en nyckelroll. Inget parti klarar sig utan oss. Men nu måste vi prata med dem och se på vilka premisser ett samarbete skulle ske. Under vår tid tillsammans med Socialdemokraterna har vi fått igenom 80 procent av vårt handlingsprogram. Det har visat att vi kan regera utanför den gamla alliansen, säger Börje Natanaelsson.

Nästa vecka börjar samtalen. Börje Natanaelsson tror att det kan ta lång tid men hoppas att de blir klara till i början av oktober. Efter det ska platser i nämnder och andra poster fördelas.