Lägret ska motverka rasism

I den stora röda ladan dansas salsa och på fotbollsplanen testar några kampsporten taekwondo. Ensamkommande asylsökande och andra Söderköpingsungdomar möts på läger i S:t Anna.

14 augusti 2014 12:09

Det kallas för Världens bästa sommarläger och är ett veckolångt läger för unga i gymnasieåldern. Sammanlagt 28 deltagare har strålat samman på Motala kommuns sommarhem, nära Sanden, för några intensiva dagar tillsammans. En projektgrupp på fem ungdomar har arbetat fram programmet för lägret som genomförs för andra året i rad.

– Vi utgår från ungdomarna själva och vad de vill göra, vad de kan bidra med, säger Eva-Lotta Martinsson, församlingspedagog, Söderköping S:t Anna församling.

– Det handlar om att se kraften hos ungdomarna och sedan stötta dem på bästa sätt, säger Lotta Dahm, studeförbundet Bilda.

Ungefär hälften av deltagarna är ensamkommande flyktingar från Afghanistan och Somalia. Själva syftet med lägret är att bygga broar och skapa mötesplatser mellan dem och de andra Söderköpingsungdomarna.

I ett större perspektiv handlar det om att förebygga främlingsfientlighet.

– Ska man skapa goda relationer krävs det att man äter tillsammans, borstar tänderna tillsammans och lever så här, säger Eva-Lotta Martinsson.

Utmaningen ligger i hur man ska fortsätta träffas efteråt. Redan nu finns planer på att ses en helg.

Tennis, taekwondo, salsa, åka ring efter båt, ljusvandring och filmworkshop är bara en del av allt på lägrets program. Reza Ahmadi, 20 år från Afghanistan, är en av lägerdeltagarna.

– Det är jättekul här. Jag har fått nya kompisar, jättehärliga människor, säger han.

Josefin Karlsson, 17, lockades med till lägret av en klasskompis. Det är första året hon deltar. Ungfeär hälften av deltagarna kände hon innan.

– Det har varit en massa roliga aktiviteter och alla är väldigt trevliga mot varandra, säger hon.

Lägret arrangeras av Röda korset, Olivlunden, Svenska kyrkan, Söderköpings kommun och studieförbundet Bilda i samverkan. Lägret är bara en av många saker som görs och har gjorts i kommunen för att minska avståndet mellan ensamkommande flyktingar och andra ungdomar.

I en rapport från arbetslivsdepartementet lyfts Söderköping fram som ett gott exempel på integrationsarbete och samverkan mot främlingsfientlighet och utanförskap.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Karin Hassler