"Jag behöver spänning och adrenalin i livet"

Linda Lundell jobbar på Djurbergs, men när ett larm går har hon 90 sekunder på sig att sätta sig i insatsbilen. Som deltidsbrandman och första insatsperson är hon redo att vara först på plats när något händer.

Linda jobbar med varutransporter på Djurbergs men på "Brandman på jobbet"-dagen har hon sin brandmannautrustning med sig.

Linda jobbar med varutransporter på Djurbergs men på "Brandman på jobbet"-dagen har hon sin brandmannautrustning med sig.

Foto: Louise Åsenheim

Söderköpings kommun2019-09-03 19:00

Linda blev deltidsbrandman för nästan exakt två år sen och det är inget hon ångrar.

– Jag behöver lite spänning och adrenalin i livet. Jag kände att det var dags att göra något annat än det vardagliga, säger hon.

Vad krävs för att bli deltidsbrandman?

– Lite pannben och lite fysik. Man måste ha en grundstyrka och en grundkondition, säger hon.

Men utöver de fysiska testerna som måste klaras krävs det också att de bor och arbetar så att de kan ta sig till brandstationen på kort tid. I Söderköping har de fem minuter på sig från att de åker hemifrån, eller jobbet, till att de ska sitta i brandbilen. Linda är en av cirka fyra personer som åker FIP-bil (av "första insatsperson"), vilket innebär att hon har bilen stående på jobbet och snabbt kan åka på larm.

– I bilen finns ett litet släcksystem, defibrillator, sjukvårdsutrustning och olika verktyg. Vi ska göra en första insats tills resten av styrkan kommer, säger Linda.

Beroende på situation fungerar hon antingen som akutsjukvårdare eller rökdykarledare.

– Jag ser till att mina rökdykare är trygga. Att de får slang, påminner om att kolla syrgasnivån och om det skulle hända något är det jag som hjälper dem ut.

Är det någon särskild insats du minns?

– Ja, det var när jag och en annan tjej var rökdykare vid en lägenhetsbrand. Det var min första skarpa rökdykning och jag hade bara jobbat ett halvår. 

Hur känns det att rökdyka?

– Det är speciellt, bara att ha själva masken på sig. Sen är det helt svart i rummet och man måste känna sig fram. Det är svårt att känna vad som är vad i rummet och att orientera sig.

Under tisdagen var det "Brandman på jobbet"-dagen, vilket är ett sätt att uppmärksamma deltidsbrandmännen och vad de gör. Trots att Linda snabbt måste lämna sitt arbete då och då ser Andreas Larsson, vd på Djurbergs, övervägande positivt på hennes uppdrag.

– Vi hjälper ju en person till en typ av personlig utveckling, vilket vi gärna vill göra, samtidigt som vi bidrar till samhällsnyttan på en liten ort.

I Söderköping jobbar 25 deltidsbrandmän och det skulle behövas tre till ganska omgående.

Är jobbet något du kan rekommendera andra? 

– Ja, har man någon gång funderat på det så tycker jag att man ska testa. Det är ett givande och roligt jobb, säger Linda.

För den nyfikne hålls en prova-på-dag på brandstationen den 15 september.

Andreas Larsson, vd på Djurbergs i Söderköping, tycker att det är givande att ha en anställd som är deltidsbrandman. "Man bidrar till samhällsnyttan på en liten ort", säger han.
Andreas Larsson, vd på Djurbergs i Söderköping, tycker att det är givande att ha en anställd som är deltidsbrandman. "Man bidrar till samhällsnyttan på en liten ort", säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!