Invigning av Meröppet på biblioteksfilialer

Nu ökas tillgängligheten till biblioteken i Mogata och Östra Ryd från tre timmar i veckan till 56. Det är ny teknik som gör det möjligt att ta sig in i lokalerna via sitt lånekort.

"Det här bygger på förtroende. Vi litar på att Mogataborna tar hand om sitt bibliotek", säger Marie Eriksson, bibliotekarie. I bakgrunden ses Inga-Lill Östlund, (L), servicenämndens ordförande, som invigningstalade.

"Det här bygger på förtroende. Vi litar på att Mogataborna tar hand om sitt bibliotek", säger Marie Eriksson, bibliotekarie. I bakgrunden ses Inga-Lill Östlund, (L), servicenämndens ordförande, som invigningstalade.

Foto: Louise Åsenheim

Mogata2019-09-15 12:30

Det är ett statligt bidrag på 1,1 miljoner som gjort att Meröppet blivit verklighet på de två biblioteksfilialerna. Inte hela summan har gått till detta, men en del av bidraget har specifikt varit riktat till att öka tillgängligheten på biblioteken.

– Det känns jättekul att vara igång, säger Marie Eriksson, systemansvarig bibliotekarie.

Biblioteken fungerar dagtid på vardagar som skolbibliotek, men efter klockan 15 på vardagar och hela helgerna kan allmänheten få tillgång till lokalerna. Tidigare kunde man bara låna böcker då biblioteket var bemannat, vilket var tre timmar i veckan. Nu kan man alltså ta sig in själv via sitt lånekort, och sköta lån eller återlämning själv. 

– Men först vänder man sig till biblioteket på Stinsen eller kommer hit för att bli behörig användare. Då aktiverar vi kortet och sen är det bara att hålla kortet mot kortläsaren och slå in sin kod så öppnas dörren. Både låset och belysningen styrs av ett "meröppetprogram," i datorn, säger Marie.

Vet ni om det finns en efterfrågan på det här?

– Vi har inte gjort någon egen undersökning, men vi har sneglat på andra kommuner som infört det här och de har bara positiva erfarenheter. Jag tror att Vadstena var först ut i Östergötland, men det finns även i Kinda, Åtvidaberg och Norrköping.

Under lördagen var det invigning av den nya tekniken både i Östra Ryd och Mogata. Servicenämndens ordförande Inga-Lill Östlund invigningstalade och öppnade dörren med ett lånekort.  För henne påminde namnet först mest om mer öppet i en matbutik. Och visst finns det likheter, menade hon.

– Men här hämtar vi näring till själen.

Bland besökarna, som fick både tårta och högläsning av Tant Grön, Tant Brun och Tant Gredelin, fanns Lisa och Patrik Södling och deras tre barn.

– Det här är bra. Nu blir det lättare att lämna tillbaka böcker och att hämta ut reserverade. Jag lånar både till mig och till barnen, säger Lisa.

– Det är jättelyxigt, en fantastisk service. Jag lånar en del biografier, men mest blir det böcker till barnen, säger Patrik Södling.

6-åriga dottern Liv säger att hon gillar att gå till biblioteket. Mest gillar hon böckerna om Mamma Mu.

En annan som passade på att aktivera ett Meröppetkort var kommunalrådet Börje Natanaelsson som bor i närheten av Mogata. Två böcker lånade han med sig hem.

– Jag gillar framför allt deckare och historiska böcker, säger han.

Kommunalrådet Börje Natanaelsson skaffade sig ett meröppetkort och passade på att låna två böcker.
Kommunalrådet Börje Natanaelsson skaffade sig ett meröppetkort och passade på att låna två böcker.
Karta: Mogata bibliotek
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!