Invånare reagerar efter nya besparingen

Beslutet att ta bort busslinjen Albogaexpressen, som många äldre använder, möter kritik i Söderköping.

Martin Sjölander (M, ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, menar att besparingen är nödvändig.

Martin Sjölander (M, ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, menar att besparingen är nödvändig.

Foto: Patrik Selsfors, Louise Åsenheim

Söderköpings kommun2019-11-14 05:00

"Färdtjänst blir dyrare! Vardagen blir svårare för våra äldre Skäms! Småsnålt!" Det är några av hundratals kommentarer som allmänheten lämnat på olika Facebooksidor.

På tisdagen beslutade samhällsbyggnadsnämnden att ta bort Albogaexpressen. En gratislinje som alla Söderköpingsbor kan använda inom tätorten, men som främst används av äldre. Bussen har i snitt 15 passagerare per tur och kostar kommunen 350 000 kronor per år.

Men politikerna var inte överens. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet var mot beslutet.

– Det här är en orealistisk besparing som majoriteten lagt. Vi socialdemokrater har valt att inte vara med på de ekonomiska beslut som tas i nämnderna nu. Vårt budgetalternativ var att höja skatten med en krona, det håller vi fast vid, säger Sonny Knutling (S), andre vice ordförande i nämnden.

– Vi protesterade vid förra mötet då besparingspunkterna drogs. Det här är inte rimligt, det får för stora konsekvenser. Många äldre samlas och åker ner tillsammans, det är en social verksamhet. De 25 procent som inte har färdtjänst blir sittande hemma, fortsätter han.

Kommunens utredning visar att 75 procent av dem som åker med Albogaexpressen har rätt till färdtjänst. 

Vad säger du till de 25 procent som inte har färdtjänst?

– Troligtvis har hälften av dem rätt till färdtjänst. Så egentligen blir det nog en person per tur som får det sämre, säger Martin Sjölander (M), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Vad säger du till den personen?

– Ja, så är det ju nu. Vi ökar i stället reglementet för bostadsanpassning, så att fler ska kunna bo kvar hemma då de blir krassliga, säger Martin Sjölander.

Men den personen som inte har färdtjänst drabbas hårt. Vad tycker du om det?

– Den konsekvensen blir det, men det finns inget alternativ. Antingen färdtjänst eller kollektivtrafik. Vi satsar på äldrecenter och har äldrekonsulent på Blå porten.

Men om man inte kan ta sig dit?

– Antingen har man rätt till färdtjänst eller inte. Då får man gå, få skjuts av någon eller kanske ha bil.

– Jag förstår att det påverkar, men vi måste prioritera och satsa på dem som behöver. De som är sjuka, de har laglig rätt till hjälp, säger Martin Sjölander.

Enligt honom kan inte beslutet ändras och ska inte upp i fullmäktige, ifall inte någon motionerar om detta. Socialdemokraterna med flera har startat protestlistor, som ska lämnas in till kommunstyrelsen vid nästa möte.

Karta: Söderköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!