"Hoppas han förstod hur omtyckt han var"

Östen Johansson, lantbrukare och mångårig politiker i Söderköping, har avlidit. "Han har varit en enorm tillgång med sin kunskap och erfarenhet", säger partikamraten Ulric Nilsson (C).

7 december 2018 13:00

Sen Östen Johansson avled i söndags har hyllningarna och hälsningarna till de närstående strömmat in på hans Facebooksida. Han benämns som en "bygdeman", en "god människa" och "klok politiker". Bland annat skriver före detta miljöministern Lena Ek (C): "Östen har betytt mycket för många".

– Vi visste att han var känd och omtyckt av många, men tror inte vi förstod vidden av hur många han berört i livet, säger dottern Caroline Gustavsson, som går i faderns fotspår vad gäller det politiska arbetet.

Östen Johansson har varit aktiv inom Centerpartiet i väldigt många år och haft flera tunga uppdrag, både som kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsen (1995-1998), ledamot i kommunstyrelsen i mer än 20 år och som överförmyndare i mer än tio år. Dessutom har han engagerat sig i partiets distriktsstyrelse.

Utöver politiken var Östen "en riktig odalman", som sonen Christian beskriver honom. En odalman var en bonde som kunde räkna upp fem förfäder på samma gård. Östen kunde räkna upp sex. Han var sjunde generationen som brukade jorden på gården Olerum i Östra Ryd.

– Gården har varit i släkten sen 1783, säger Christian.

Hur gick det att kombinera lantbruket med politiken?

– Han behövde aldrig göra det eftersom jag tog över 1991, i samband med hans 50-årsdag. Det var efter det han satsade på politiken. Men han har hela tiden varit engagerad i lantbruket. Han har varit mån om hur det har gått men ändå varit noga med att inte lägga sig i.

Hur skulle du beskriva honom som person?

– Han var alltid glad, det var aldrig några sura miner.

Östen Johansson var en föreningsmänniska som engagerade sig starkt i sin hembygd. Han var en drivande kraft i byalaget och var till för ett par veckor sedan deras kassör.

– Han har varit en enorm tillgång med sin kunskap och erfarenhet. Han var en väldigt lugn och trygg person. Om man har haft någon fundering så har man alltid kunnat ringa till Östen. Han har alltid tagit sig tid att svara på frågor och ge råd med sitt träffsäkra minne, säger Ulric Nilsson (C), blivande kommunalråd.

– Jag hoppas verkligen att han förstod och kände hur omtyckt han var. Han har gjort så mycket gott och bra för oss här i bygden. Det är en kraft som lämnat oss men vi ska fortsätta i hans anda. Han är inte död för oss utan lever kvar i minnet med de gärningar som han gjort för hembygden. Östen var en riktig överlevare, fortsätter han.

Östen Johansson genomgick en bypassoperation för 18 år sen, han har bytt ut en hjärtklaff och överlevt prostatacancer. De senaste åren har dock hälsan sviktat och det blev en stroke som slutligen tog hans liv. Östen Johansson blev 77 år.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Louise Åsenheim, Elisabet Bergquist

Ämnen du kan följa