Här ska 98 lägenheter byggas

På torsdagen klipptes invigningsbandet för 98 nya hyreslägenheter på Vikingavallen. Här ska fem hus byggas.

4 september 2014 11:33

Första etappen, som omfattar tre av husen, påbörjas nu i höst och beräknas vara klar under 2015. Nästa etapp, de två sexvåningshusen, påbörjas 2016 och väntas vara klar 2017.

Det är hårt tryck på bostäder i Söderköping.

– Vi har redan nu 150 stycken intresseanmälningar hit, säger Torbjörn Olsson, vd Ramunderstaden.

Magnus Berge, kommunalråd (C) uttryckte sin tillfredställelse över bygget i en kommun med bostadsbrist.

– Det är en förmån att få följa utvecklingen. Idrottsplatsen har tidigare varit lite av helig mark för Söderköpingsborna sedan vi hade ett bandylag som låg i allsvenskan. Det här har ju också varit en fotbollsträningsplan men det upphörde när vi anlade konstgräsplan.

Processen fram till att man står här nu idag har varit lång. Det var sju år sedan markytan blev tillgänglig. Och för att husen skulle kunna byggas krävdes bland annat en ny detaljplan.

– Det är en hel del att tänka på, säger Berge.

Dag Hermelin, Ramunderstadens styrelseordförande, tror att många av de som flyttar in här kommer att vara 40-talister.

– De vill gärna sälja sina villor för att flytta in i en bekväm hyresrätt. Och resonerar att "här kan vi bo tills vi dör".

Att det finns hiss och förråd i husen är viktigt för den målgruppen. Centralt läge, nära Resecentrum, är annat som efterfrågas.

Bullerfrågan på platsen har utretts. Den ska inte utgöra något problem för de blivande hyresgästerna.

–  De som bor här redan nu klagar inte, säger Dag Hermelin.

Han poängterar också att trafikmiljön kommer att förbättras när förbifarten byggs och långtradare inte längre dundrar genom stan.

Nya lägenheter

De 98 lägenheterna är på 1-3 rum och kök. Alla kommer att ha balkong och samtliga hus kommer att ha hiss. Ett av husen kommer att ha en gemensamhetslokal. Ungefärlig hyra för trerummarna landar på 9000 kronor i månaden. För två rum och kök blir månadshyran på cirka 7500 kronor. Två hus är fyra våningar höga, ett är på två våningar och två är på sex våningar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Karin Hassler