Här reste barnen tillbaka i tiden

Hämta vatten och piska mattor. Något som både barn och pigor gjorde 1895 och även eleverna på Björkhagaskolan i Söderköping.

Alla barnen, både flickor och pojkar fick ta i med både mattpiskning och annat.

Alla barnen, både flickor och pojkar fick ta i med både mattpiskning och annat.

Foto: Elisabet Bergquist

Söderköpings kommun2019-09-19 10:00

Att leva som under år 1895 fick eleverna i årskurs tre på Björkhagaskolan möjlighet att göra i måndags. De fick välja om de ville vara pojke eller flicka, sedan tilldelades de varsin rollfigur för att spela rollspel vid Korskullen. I Fiskartorpet bodde åtta av barnen tillsammans med sina mammor för dagen. Övriga var pigor och drängar.

Livet var fattigt och trångt, men familjerna hade i alla fall mat och husrum. Ända tills en rik herre plötsligt dök upp och köpte torpet. Då var barnen och deras mammor tvingade att försöka hitta en lösning för att slippa flytta till fattigstugan. Eller ännu värre, att som barn behöva säljas som piga eller dräng och skiljas från familjen.

– Vi har märkt att det här är mycket uppskattat av eleverna. De får lära sig om en svunnen tid och samtidigt får de pröva på teater och kanske blir intresserade av historia, säger dramapedagogen Sanna Franzén från Kulturskolan.

Eleverna hade inga färdiga repliker, utan fick hitta på vad de skulle prata om under dagen. Från årskurs två upp till årskurs fem bjuder Kulturskolan in alla elever i kommunen för att delta. I årskurs tre är det rollspel.

– Nu måste ni hjälpa till att ta upp potatisen, sade mor Anna och fick hjälp av sina barn.

Som tur är hade några av dem gått några dagar i skolan och kunde räkna potatisarna. Att jobba tar på krafterna. Alla fick en styrkande kaffetår, men den här dagen fanns det inget till kaffet så den varma drycken fick mätta barnamagar, precis som det kunde vara år 1895.

Mor Anna vill ha hjälp med städning på torpet och mattorna ska hängas upp.
Mor Anna vill ha hjälp med städning på torpet och mattorna ska hängas upp.
Karta: Söderköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!