Här bygger Bengt sitt eget drömhus

När Bengt Moberg var 25 år bestämde han sig för att på egen hand bygga sitt drömhem. Det var för 33 år sedan och i dag börjar han se slutet på det han kallar för sitt livsprojekt. Hans Ållonö slott-inspirerade hus börjar så smått bli färdigt.

23 juni 2019 07:00

– Jag har skjutit fram deadline flera gånger så nu har jag slutat sätta en. Jag njuter av processen, säger Bengt Moberg.

Det är ingen överdrift att kalla Bengts livsprojekt för något utöver det vanliga. Omgivet av skog och faluröda bondgårdar sticker den rosa husfasaden med sitt gröna tak minst sagt ut.

– Färgsättningen har jag stulit rakt av från Ållonö slott, det är världens vackraste hus.

Jättehuset som ligger utmed 210:an, strax söder om Söderköping, går inte att skymta från vägen. Trots det är det många nyfikna som hittar hit.

– Jag har i princip folk som kommer en gång i veckan. Det är bekantas bekanta, vänners vänner. Det är många som är nyfikna på projektet och det gör mig inget, säger Bengt samtidigt som han blickar ut mot sjön.

– Det är flera fågelarter som häckar här. Sångsvan, svarthakedopping, tranor och gräsänder. Det är ett hektiskt djurliv här efter att sjön kom hit.

2008 lät han, men stöd av Länsstyrelsen, anlägga sjön. Ska man genomföra sitt livsprojekt så ska man göra det helhjärtat, resonerar han.

– Jag har alltid fascinerats av spegelbilden av vackra hus i vatten, så då fick det bli en sjö.

Byggstarten för själva huset kom först senare. 2011 togs det första spadtaget.

– De första två åren jobbade jag halvtid för att kunna lägga fokus på huset. Då jobbade jag maniskt, men nu jobbar jag lite lugnare.

Framför huset står två garage. Det ena med en underjordisk gång in i huset, det andra av symmetriska skäl.

– Just nu vet jag inte vad jag ska ha i det andra garaget men jag brukar säga att jag ska spara ihop till en Rolls-Royce när jag är färdig med huset.

Symmetrin är ett genomgående inslag, både utvändigt och inomhus. Soffgruppen är central i det han kallar för husets hjärta.

– När jag satte mig ner och började rita på huset så frågade jag mig själv: ”Hur gör man när man ritar ett hus?” Jag hade ju ingen aning! Så jag ritade först dit soffan i mitten, sedan matbord och biljardbord, och så fortsatte jag därifrån.

Här finns nu fyra sovrum, kontor, gästtoalett, kök och snart ett poolrum. Med källarvåningen som vartefter får en biosalong och inrymmer vinkällare utgör huset 350 kvadratmeter.

– Här borta är fängelsehålan, säger Bengt när han visar runt.

Vem ska hållas fängslad där?

– Den som blir allt för överförfriskad på inflyttningsfesten.

Bengt gör allt i huset själv. Allt från grovarbete till finsnickerier. På så sätt kan han hålla nere kostnaden.

– Jag har en budget på 4,5 miljoner kronor och för att klara den måste jag planera mina köp och göra allt arbete själv. Jag slår till när priset är lågt för att spara och köper mycket andrahandsgrejer. Men jag tar bara sådant som jag tycker är vackert.

Vardagsrummet bjuder på 5,2 meters takhöjd och väggarna har täckts av konstverk, de flesta målade av lokala konstnärer.

– Och så har jag min butler här, en sådan var jag ju tvungen att ha! säger Bengt och pekar på plåtkonstverket som välkomnar i entrén.

De guldkantade rummen är fyllda med rokokomöbler som han köpt secondhand, en stil som går igen i samtliga rum. Förutom i köket som han har valt att göra rött.

– Det är nog inte så många som tycker det är snyggt, men jag ville ha färgklicken. Jag läser aldrig inredningstidningar utan väljer bara det jag gillar.

För Bengt är säsongen för utearbete kommen, där bland annat anläggandet av en fontän står på tapeten. Och angående budgeten som slogs fast för flera år sedan är han hoppfull.

– Jag räknar med att jag kommer klara det.

EXTRAMATERIAL: Här nedanför kan du se hur det såg ut när vi besökte Bengt Moberg och hans bygge i oktober 2017.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sandra Virro