Han pratar med andar

Genom att känna energier från deltagarna säger sig mediumet Mats Andersson få kontakt med andar. Under söndagen höll han storseans i Söderköping.

3 april 2016 17:22

I helgen har det arrangerats två seanser i Söderköping. I fredags höll Rosie Bengsson seans vid Husby säteri och under söndagen hade mediumet Mats Andersson storseans på Café Jägmästargården.

– Det är nog bara en slump, det är inget speciell seanstid just nu, säger Mats Andersson.

NT får ett snack med Mats en stund innan deltagarna dyker upp. I likhet med fotbollsspelare inför match eller skådespelare inför föreställning, är förberedelserna inför en seans viktigt för ett medium.

– Jag måste tänka på vad jag äter och dricker. Under en seans behöver jag vara mycket koncentrerad.

För att nå bästa möjliga resultat måste han också vara avslappnad.

– Det handlar om att koppla bort hjärnan så mycket som möjligt. Jag kan inte gå och tänka på vad jag ska köpa i ICA på vägen hem, säger han och ler.

Idealet för en seansgrupp är fem-sex personer. Då går det lättare att hålla koll på all den energi som medverkarna utrstrålar. Det är genom energin som Mats säger sig få kontakt med andevärden.

– Jag vet aldrig vad som kommer att hända eller vem som dyker upp. Men genom att säga vissa ord, så känner de i seansen igen personen. Det som sägs i seansen skrivs också ner så att deltagarna får den informationen efteråt, förklarar han.

Enligt Mats har han aldrig haft en seans där han inte fått kontakt med andar. Men det är inte säkert att alla i gruppen får kontakt.

– Deltagare kan bli nöjda om jag får fram tre ord, då kan de sätta det i ett sammanhang. Men själv kan jag vara missnöjd över att jag inte fick fram fler saker, säger han.

– Vissa kan gå till i en seans med hopp om att få kontakt med sin mamma, men då dyker farmor upp istället. Då var man mer öppen för den kontakten just då.

Har det hänt att någon blivit skrämd under en seans?

– Vissa kontakter kan väcka obehag, det händer att folk gråter.

Mats tror på att människan kan få kontakt med avlidnas andar och att livet fortsätter efter döden. Något som givetvis möts av skeptism bland många.

– Folk säger till mig att komma med bevis. Men samtidigt finns det ju heller inga bevis för att själen dör när ett hjärta slutar slå.

Redan som liten var Mats intresserad av de här frågorna och kände att han hade "något". Sedan början av 1990-talet har han verkat som medium.

– Men jag lever inte på det här. Jag har ett annat jobb.

Andevärden

Medium: en person som säger sig kunna kommunicera med andevärlden.

Spiritualism: Övertygelse att människan kan få kontakt med avlidnas andar, som spreds på 1800-talet. Spiritualistiska föreningar finns i dag på många orter i Sverige. Deras budskap är att livet fortsätter efter döden, och de arrangerar storseanser. Sveriges Spiritualistiska Kyrka delar ut ett särskilt mediumcertifikat till kompetenta medium.

Neuroteologi : Studier av hjärnan på människor som har andliga/övernaturliga upplevelser. Man har bland annat gjort experiment med ultrasvaga magnetfält vid tinningloberna. Eftersom en individs jagkänsla i huvudsak sägs vara lokaliserad till den vänstra, kan extrastimulering av den högra skapa ytterligare ett ”jag” i samma hjärna – vilket hjärnan tycks tolka som närvaro av något främmande.

Änkesyn: Änkan eller änklingen känner sin döda partners närvaro. Anses vara vanligare efter lyckliga äktenskap.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Eva Jensen