Han har återskapat Storgatan i miniatyr

De sista bitarna ska på plats. Sen är skapelsen klar. Då kan man se hur Storgatan såg ut 1960. I miniatyr.

26 maj 2016 07:00

– Vi ville återskapa hur det såg ut i Söderköping innan vägen drogs om utanför de centrala delarna, säger Lasse Lindh, intendent på Stadshistoriska muséet och skapare.

Skapelsen presenteras när muséet öppnar för säsongen den första juni.

– Jag har arbetat med detta i över två år. Det har varit mycket jobb. Allt kan inte komma med, men nu är det mesta i stort sett klart, förklarar han.

Alla byggnader, gator och personer är miniatyrer byggda i skala 1:87. Och att det blev just Storgatan från år 1960 har sin förklaring.

– Det är minnen från när jag var barn. Det var trångt och trafiken gick rätt genom stan. Man fick gå in i butikerna när lastbilar passerade, berättar Lasse Lindh.

Av allt du byggt till gatan. Vad har varit mest utmanande?

– Det har varit att få rätt proportioner på byggnaderna. Allt måste passa ihop, vilket varit viktigt när jag byggt, säger han.

I miniatyrbygget kan man se fordon, människor och fasadskyltar från hur Storgatan såg ut 1960. Lasse Lindh har haft hjälp genom gamla foton från tiden. Av alla miniatyrer han skapat så är det en byggnad han har ett speciellt förhållande till.

– Det är det gamla Djurbergshuset. Där fanns det miniatyrtåg under julhandeln. Där stod många av oss som var barn då, berättar Lasse Lindh.

Utställningen öppnar vid månadsskiftet. Men några större förväntningar på vad besökarna ska säga, det har han inte.

– De som har tittat på det under arbetets gång har varit positiva. Det var så det såg ut. Jag har inte några förhoppningar mer än att det kommer besökare till muséet, förklarar Lasse Lindh.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Michael Bercu