Gamla skolhuset kan bli till bostäder

Kommunägda och övergivna Bergaskolan och Brunnslasarettet ska säljas för att i framtiden kunna omvandlas till bostadshus. Ett förslag som kommer på kommunstyrelsens bord senare i november.

Bergaskolan kan bli bostadshus.

Bergaskolan kan bli bostadshus.

Foto: Anne-Marie Karlsson

Söderköpings kommun2019-11-18 05:00

Kommunalrådet Ulric Nilsson (C) gläds åt att man nu kommit till ”vägs ände” med de båda husen som i flera år stått tomma. 

– Det sämsta vi kan ha är hus som står oanvända, säger Ulric Nilsson som tillsammans med Bengt Svenson (M) och Tuula Ravander (S) ingår i den lokala referensgrupp som jobbar med husfrågorna i samarbete med fastighetskontoret. 

Det konstateras att de två husen inte behövs för kommunal verksamhet och därför kan säljas till bostadsändamål, genom ombyggnad av befintliga byggnader och nybyggnation. 

– Bergaskolan kan mycket väl byggas om till bostäder, precis som det gjordes med Vintervadsskolan, säger Ulric Nilsson. 

Bergaskolan byggdes 1910 och omfattar en yta på 1 426 kvadratmeter. Den upphörde som grundskola 2011 och har en period efteråt används för SFI, svenska för invandrare. Huset kostar årligen 310 000 för värme och nödvändigt underhåll. 

– Det är en underbar byggnad med fint läge, säger Ulric Nilsson. 

Strax intill Berga här mellan Göta kanal och Storån och i närheten av Söderköpings Brunn ligger det blygsammare Brunnslasarettet från 1893, då det byggdes för den riksberömda kurbehandlingen på Söderköpings Brunn, som startade 1719 och pågick till mitten av 1970-talet. Det stod tomt i tolv år innan det togs i bruk för Bergaskolans behov och senare som Medeltidscentrum. 

Det fanns långt framskridna planer på rivning, vilka kommunen backade ifrån i sista stund efter kraftiga protester från ortsbefolkningen, eftersom huset har en historisk anknytning. Det har med åren blivit tämligen slitet. 

– Nu har det  blivit lite som lustiga huset, golvet är så ojämnt så man kan bli sjösjuk, säger Ulric Nilsson. 

Bergaskolan hade också en friliggande stor gymnastikhall, Bergahallen, byggd 1931 som hann bli för dålig att bevara och revs 2017. Den fungerade även som förenings- och kulturlokal. 

Försäljningen av husen är dock en lång process.  

– Först måste detaljplanen ändras från skoländamål till bostadsändamål, säger Ulric Nilsson. 

– Det kan ta två år, men under tiden kan vi ju använda huset för kortsiktiga verksamheter. 

Dit hör exempelvis evakuering om någon skola byggs om och eleverna behöver placeras om under tiden. Så har huset också använts periodvis de senaste åren.    

Brunnslasarettet vill inte kommunen heller ha kvar i sin ägo.
Brunnslasarettet vill inte kommunen heller ha kvar i sin ägo.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!