Förslagen: Så kan nämnden spara miljoner

Ska kommunen tvingas lägga ner Sankt Annas skola, Kulturskolan eller barnomsorg på natten? Nu måste politikerna ta ställning.

Nu måste politikerna ta beslut om var de ska spara mellan fem och sex miljoner kronor. Neddragningar inom skola, förskola eller annat.

Nu måste politikerna ta beslut om var de ska spara mellan fem och sex miljoner kronor. Neddragningar inom skola, förskola eller annat.

Foto: Joakim Blomqvist

Söderköping2019-11-10 16:00

Barn- och utbildningsnämnden i Söderköping går med cirka 9,8 miljoner kronor i underskott i år. Tjänstemännen har fått i uppdrag att ta fram alla områden där man teoretiskt kan spara pengar. 

– För mig är det uteslutet att lägga ner Sankt Annas skola. Förslaget visar att det finns plats i Mogata skola för eleverna. Men som centerpartist kan jag inte komma med det förslaget. Däremot kan man inte säga att det aldrig någonsin kan komma på tal. Det beror på barnantalet och hur länge skolan kan ge den pedagogiska verksamheten som barnen har rätt till, säger Roland Nilsson, (C) ordförande i BUN.

Förslagen som kommit från tjänstemännen är indelade i tre kategorier. De som påverkar lagstadgad verksamhet mindre är till exempel avveckling av barnomsorg på obekväm arbetstid, som kunde spara cirka 700 000 kronor, medan mer samlad verksamhet på lov sparar cirka 50 000 kronor. Stora besparingar skulle vara nedläggning av Sankt Annas skola med cirka 3,5 miljoner kronor och Kulturskolan med cirka fyra miljoner kronor.

Stora besparingar som man redan ser och sätter en förhoppning till är ett utvecklat samarbete med till exempel Valdemarsviks kommun. Att samarbeta kring Nova, en verksamhet för barn med diagnoser som behöver särskild undervisning, kunde spara omkring 800 000 kronor. Att även samarbeta med SFI-undervisning, svenska för invandrare, kunde spara cirka 1,5 miljon kronor.

– Vi har bett att få in förslag på all verksamhet, högt och lågt. Men det är inte säkert att det är just utbildningsnämnden som måste stå för allt. Andra förvaltningar kan spara på sin verksamhet istället, säger Roland Nilsson.

På tisdag ska den politiska enhetsgruppen träffas och se över hela kommunen.

– Då lägger vi korten på bordet. Vilken förvaltning ska lösa detta?, säger Roland Nilsson.

Därefter ska politikerna ta beslut. I december ska barn- och utbildningsnämnden ta sitt.

– Vi jobbar med två perspektiv, både att bromsa och att gasa. Jag hoppas att vi genom samverkan kommer att kunna öka intäkterna istället för att behöva spara allt. Hälften borde vi kunna få in genom gaspedalen, säger Roland Nilsson.

De neddragningar som redan gjorts, bland annat nedskärningar inom central administration, kommer att ge full effekt nästa år.

– Det här är inte lätt. Vi måste diskutera oss fram innan vi politiker tar beslut om vad som ska göras.

Karta: Söderköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!