Flera viktiga fynd vid Skällviks borg

Just nu pågår utgrävningar vid Skällviks borg. Flera viktiga fynd har gjorts som bidrar till att datera borgens användning.

19 juli 2016 19:00

Söderköping

Den information som finns i dag tyder på att Skällviks borg användes under 30–40 år i mitten av 1300-talet under Kung Magnus regeringstid. Borgen användes både av Kung Magnus och av biskopen i Linköping.

­– Det var ett ställe där de kunde bevaka handeln in mot Östergötland och ta ut tull. Jag tror att pengar egentligen är grundorsaken till att borgen byggdes, säger Ola Lönnqvist, medlem i Skällviks borgs vänner.

För närvarande pågår arkeologiska utgrävningar kring Skällviks borg. Ett tjugotal arkeologer under ledning av Martin Rundkvist har varit på plats sedan förra veckan och letat efter föremål och ben. Utgrävningarna pågår fram till och med fredag denna vecka.

– Det vi är gladast för att vi har hittat är mycket mynt och keramik och några fina lyxföremål som visar vilka höjdare som höll till här. Flera av mynten är slagna i Söderköping omkring år 1360. Mynten hjälper oss att datera borgens användning, säger Martin Rundkvist.

Han hoppas kunna lämna ett viktigt bidrag till forskningen genom utgrävningen på Skällviks borg.

– Hur man levde på de här borgarna är inte väldokumenterat. Folk på 1300-talet skrev inte om sina liv på borgarna. Men där kan arkeologin ta reda på det. Vi kan gräva fram föremål i stället för att titta på texter. Vi har haft stora framgångar och hittat enormt mycket prylar, säger Martin Rundkvist.

Han har redan börjat skriva en bok om alla östgötska borgar från medeltiden. Det här är den fjärde borgen som han och hans kollegor gräver ut.

– Förhoppningsvis kommer boken ut 2018–2019, säger Martin Rundkvist.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Magnus Gustafson