Under fredagen arrangerades en global skolstrejk under #FridaysForFuture, ett initiativ som inspirerats av svenska Greta Thunbergs strejkande varje fredag utanför Sveriges riksdag. Ett upprop via Facebook har fått elever på orter över hela världen att visa sitt engagemang för klimatet.

– Det är en brinnande fråga som är så viktigt just nu. Vi måste väcka uppmärksamhet för klimatet i Söderköping. Även om det är en liten ort så kan vi föregå med gott exempel, säger Maja Johansson, en av initiativtagarna.

Även om demonstrationen och strejken började planeras först i förrgår var det ett 70-tal elever som slöt upp i manifestationen. Ett 20-tal elever hade även kommit från Waldorfskolan. Med plakat i händerna och slagord som "Var inte lat, rädda vårt klimat" började de tåga från Nyströmska skolan.

Artikelbild

| "Vi vill få människor att haja till", sa Maja Johansson om varför de tågade genom stan.

– Vi kommer att gå runt i Söderköping och sen gå upp till kommunhuset. Vi vill få människor att haja till, säger Maja.

– Det brukar nog inte stå elever utanför kommunhuset, så vi hoppas att någon politiker kommer ut, eller så ber vi att få prata med någon som har ansvar för klimatfrågor, säger Muntaha Ali.

LÄS MER HÄR: Tusentals väntas klimatstrejka som Thunberg

LÄS MER HÄR: Forskare stöder skolstrejk för klimatet

LÄS MER HÄR: Artister backar Thunbergs klimatstrejk

Det tog ett bra tag, men efter en stund kom bland annat Inga-Lill Östlund (L) ner och mötte eleverna. Hon berättade om miljöpolitiken som förs i kommunen och Maja Johansson tyckte att det blev ett bra samtal.

– Vi fick ställa frågor och komma med förslag på hur kommunen kan förbättra miljöpolitiken. Ett förslag som vi tycker är extra viktigt är att satsa på utbildning inom miljö. Det är flera som upplever att de inte får lära sig tillräckligt om miljöfrågorna i skolan och önskade att kommunen ska trycka extra hårt på utbildning.

Inga-Lill Östlund lovordar initiativet från eleverna.

– Jag är mycket glad och stolt över att de bryr sig om miljön. Det är de som ska ta över efter oss och kan vi får dem miljömedvetna så är mycket vunnet.

Hon avslutade dock med att uppmana dem att gå tillbaka till skolan.

– Demonstrera kan de egentligen göra när skolan har slutat.

Nätverket #FridaysForFuture och deras uppmaning till en global strejk har fått stor spridning i världen. På minst 34 orter i Sverige och ytterligare 138 orter i 18 andra länder strejkas det idag. Målet för det globala uppropet är att uppnå Parisavtalet och att anta klimatbudgetar i alla politiska församlingar för att säkra 1,5-gradersmålet.