De har jobbat för att ge huset nytt liv

I måndags började byggställningen tas ner från Rådhusets baksida. Fram kommer nymålade fönster och en nyrenoverad takryttare med dekorationer i bladguld.

Under måndagen började byggnadsställningen runt Rådhuset plockas ner. Martin Johansson, ställningsbyggare, beundrar de nyförgyllda siffrorna på klockan.

Under måndagen började byggnadsställningen runt Rådhuset plockas ner. Martin Johansson, ställningsbyggare, beundrar de nyförgyllda siffrorna på klockan.

Foto: Louise Åsenheim

Söderköpings kommun2019-09-14 12:00

Sen i slutet av juni har Rådhusets baksida varit "inpackad" i byggställningar för att den nödvändiga renoveringen skulle kunna göras. Tanken var från början att undvika en renovering mitt i turistsäsongen, men så blev det inte. För att få bidraget på drygt 430 000 kronor från länsstyrelsen var arbetet tvunget att vara klart till oktober. Nu är baksidans fönster och takryttaren (klocktornet) klara och byggställningarna har börjat tas ner. 

– Det tar oss nog två dagar till att montera ner allt, säger Jonas Brinkeback på Brinkebacks byggställningar.

För honom är de 23 meterna upp till tornspirans topp inte särskilt högt, jämfört med kyrktorn och industribyggnader de tidigare satt byggställningar på.

– Men sådana här jobb är alltid roliga, lite special är trevligt, säger han.

På framsidan håller Albin Jonsson och Mohammad Alhasan på att skrapa fönsterkarmar rena från gammal färg. De kommer från Fridströms måleri som är specialiserade på så kallad antikvarisk renovering.

– Det är kul med sådana projekt där man tar vara på det gamla, säger Albin.

Själva fönstren har de plockat ner och tagit med till Norrköping, där de först skrapat bort alla gammal färg, kittat om, bytt ut trasiga glas och målat om i linoljefärg. Karmarna skrapas och målas på plats. Nu återstår fönstren på framsidan och kortsidorna, som de kommer åt med skylift. 

– Det är nog tre veckors arbete till, säger Albin.

Takryttaren blev klar i fredags och det är därför byggställningarna nu kan tas ner. Utöver att skrapa bort gammal färg har de gjort trälagningar, målat om och förgyllt siffrorna på klockan, samt vindflöjeln på takkupolens topp.

– Det var ingen dum utsikt, man ser ju hela staden i alla riktningar, säger Albin.

Rådhuset är byggt mellan 1773–77 på grunderna efter det medeltida rådhuset. Huset är förklarat som byggnadsminne och alla renoveringar måste därför föregås av ett omfattande förarbete. En byggnadsantikvarie har varit med under hela processen. 

– Det är ett krav för att få tillstånd och bidrag. Det är en extra bevakning att momenten görs på rätt sätt, säger Patrik Forsberg, projektledare på Ramunderstaden.

Totalbudgeten för renoveringen är  987 000 kronor och slutdatum är den 11 oktober.

– Vi ser ut att hålla tidsramen med god marginal, säger Patrik.

Kim Eklind har satt byggställningar på betydligt högre hus är Rådhuset i Söderköping. Men han gillar utsikten.
Kim Eklind har satt byggställningar på betydligt högre hus är Rådhuset i Söderköping. Men han gillar utsikten.
Karta: Rådhustorget
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!