Chokladmässa föll många i smaken

Vin- och chokladmässan på Söderköpings Brunn lockade många besökare.
- Roligt med så många lokala företag, sade finsmakaren Carl Jan Granqvist som var konferencier.

14 november 2009 16:22
Maria Ericsson och Marianne Melin arrangerade i helgen, med hjälp av 22 funktionärer - huvudsakligen elever från De Geer-gymnasiets entreprenörsprogram, en vin- och chokladmässa med flera olika typer av godsaker representerade.

 

Bosse "Bildoktorn" Andersson har efter 14 böcker om bilar växlat om till whisky. På mässan signerade han sin 15:e bok, Whiskyresan.

 

- I 30 år har jag rest runt i Skottland på jakt efter den perfekta maltwhiskyn, säger han.

 

Alla bilder har han tagit själv, även porträttet med whiskyglaset i hand. Det togs hemma i Småland, men miljön påminner om distriktet Speyside i Skottland där mycket i boken utspelar sig.

 

I boken berättar han bland annat om Craigellachie Hotel:

 

- Där finns 750 sorters maltwhisky i baren!

 

Carl Jan provsmakade
Carl Jan Granqvist, mannen bakom Restaurang- och hotellhögskolan Grythytte akademi, provsmakade och bekantade sig med utställarnas utbud:

 

- Intressant att se vad familjen Gunnarssons företag Sänkdalen gör! De har ekologiska kor, säger han när NT får en pratstund.

 

Boxholms Ost föll honom också i smaken:

 

- De har elva sorters ostar och omsätter 100 miljoner kronor, säger han lätt imponerad.

 

Han gillar gårdsbutiker:

 

- Folk tycker om att shoppa, och det är ju roligare för turisterna att åka på landsbygden om de kan handla!

 

Affe Olsson och Marie Axelsson-Olsson hade bilat 6,5 timmar från Sysslebäck i nora Värmland:

 

- Jag säljer björnkött från enda björnen som sköts i Värmland i år, säger Affe. 60 kronor kilot är priset, förut låg det runt 90 kronor. Men i år sköts fler björnar (i norra Sverige), vilket pressat priserna.

 

Marie flörtar med tyska marknaden på pralinförpackningarna som har en älgbild - och tyska turister tänder ju till på det mesta som har med älgar att göra.

 

Silver i pralintillverkning
En stor marknadsplats för hennes praliner är annars Arlandas terminaler 2 och 5.

 

- Jag gör pralinerna av naturliga råvaror, som bär, säger hon och är stolt över att både 2007 och 2009 ha fått SM-silver i pralintillverkning!

 

Johan Surbled och Klasse Hultin, nätsajten Drickbart.se, visade importerade viner:

 

- Vi har hållit på i ett och ett halvt år och ombesörjer vinimport för privatpersoner. Vi reser runt i Europa och tar kontakt med små producenter. Nyligen har vi haft en Piemonte-lansering, säger Johan Surbled.

 

Italienska, österrikiska, franska och portugisiska leverantörer finns, och nu siktar man på sydamerikanska producenter.

 

2010 blir Söderköping Fair trade city, vilket innebär att rättvisemärkta varor - tillverkade under godtagbara anställnings- och arbetsvillkor - erbjuds lokalt.

 

Olof Lindh i arbetsgruppen nämner några ställen där rättvisemärkt redan finns.

 

Konsumenterna viktiga
På "bolaget " kan man finna rättvisemärkta viner. Dessutom finns rättvisemärkt choklad lokalt.

 

Inger Källander i arbetsgruppen säger:

 

- Om inte näringsliv och konsumenter engagerar sig för rättvisemärkta produkter är inte kommunens beslut om Fair trade city någonting värt.

 

Förutom att provsmaka diverse läckerheter kunde man vila ögonen på några mannekänger från De
Geer-gymnasiet som visade "sista skriket".

 

Inspirerade av temat för mässan hade eleverna skapat vackra kreationer som för tankarna till rödvin, bakverk och praliner.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!