Chans till drakflygning med experter

På lördag finns det återigen chans att lära sig att flyga drake. Då väntas Drakfesten locka hundratals besökare till evenemanget vid sporthallen Vikingen.

Så här såg det ut under Drakfesten 2017.

Så här såg det ut under Drakfesten 2017.

Foto: Louise Åsenheim

Söderköpings kommun2019-09-20 15:00

Drakfesten uppstod för fem år sen då många ensamkommande flyktingbarn kom från Afghanistan till Söderköping. I Afghanistan är drakflygning något av en nationalsport så kunskapen om just drakflygning är stor hos de här ungdomarna. Under Drakfesten kan den som vill få hjälp med att bygga sin egen drake, dekorera den och lära sig hur man lättast får upp den i luften.

– Det är en sån upplevelse. Vi svenskar tycker ofta det är roligt att flyga drake men vi vet inte riktigt hur man får den att lyfta, säger Anna Doll, enhetschef inom handläggning och integration.

Drakfesten har nu blivit en tradition och firar femårsjubileum.

– Det är en viktig mötesplats för nyinflyttade och för de som har bott här länge. Och vi har något för alla åldrar, säger Doll.

Det bjuds alltid på olika former av underhållning och i år är det bland annat ungdomsbandet Sidetracks som står på scen. Arkadia, gycklaren som brukar underhålla under Söderköpings gästabud, kommer också.

– Han kommer mingla runt med sin drake som heter Sötnos, säger Anna Doll.

Förutom kafé och korvgrillning finns möjlighet att smaka mat från hela världen genom Svenska kyrkans internationella grupp. Det kommer också finnas mat från Somalia till självkostnadspris.

– Om det blir någon vinst går det till Tillsammans-arbetet, säger Anna Doll.

Bakom arrangemanget står bland andra Söderköpings kommun, Svenska kyrkan, Röda korset, Studieförbundet Bilda och Rädda barnen.

Karta: Sporthallen Vikingen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!