Bikupor utsatta för skadegörelse

Tio bikupor i närheten av Luvata har vandaliserats och välts omkull. Biodlaren Johan Melin har polisanmält händelsen. "Jag ser det som förberedelse till mord" säger han.

1 november 2016 15:47

Det var i måndags som han upptäckte skadegörelsen som kan ha kostat ett stort antal bin livet. Så här års packar bina ihop sig för att värma varandra i kupan och när nu någon eller några sparkat omkull kuporna blir bina oroliga och kalla. Blir de dessutom blöta klara de sig inte.

– Jag vet inte hur många som försvunnit eller dött. Jag kan inte hjälpa dem nu, det är för sent. Men de som utfört det här behöver hjälp, säger Johan Melin, som sköter bisamhällena åt föreningen Östgöta bi, där han också är kassör.

I varje samhälle finns så här års omkring 50 000 bin och fyra av de tio kuporna är just nu i bruk. Skulle det vara så att alla samhällena dör går föreningen miste om cirka 20 000 kronor i intäkter från honung nästa år. Utöver det tillkommer en massa extraarbete för att återställa samhällena.

– Man har ju 1 000 saker till att göra och just nu ska det inte vara något arbete alls med bina.

Många djur kan vara intresserade av att komma åt den söta honungen i kuporna, men i det här fallet är Johan Melin säker på att de är människor, troligen ungdomar, som ligger bakom.

– Det är höstlov nu och det kanske är brist på annan sysselsättning. Men de kan säkert inte föreställa sig vad det innebär när de gör så här.

Han överväger nu att flytta kuporna till en annan plats, men om de blir kvar vill han gå ut med skriftlig information till de boende i området.

– Jag ser det som en form av skydd att upplysa om att bikuporna finns. Folk borde i princip kunna se från sina fönster om det händer någon sånt här.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!