Äldre fick bra tips på temadag

En surfplatta kan man ha glädje av i alla åldrar. IT-pedagog Ida Sjösten gav tips på årets Äldredag.

4 oktober 2018 18:22

– Många av oss ungdomar lägger ut bilder på vår vardag på sociala medier. Att vara med där kan göra att ni får ta del av vad som händer i vardagslivet för era nära, säger Ida Sjösten, på Äldre- och trygghetsdagen i Vikingen i Söderköping.

Hon förklarade att Youtube och annat inte bara är till för de unga. Det finns så mycket mer som man kan få tillgång till på nätet.

– Du kan söka efter det som intresserar just dig. Är det Elvis Presley eller något annat så får du upp det. Du kan både se bilder och filmer, läsa tidningar eller använda plattan som en ljudbok, förklarar hon.

– Det är bara fantasin som sätter stopp för oss. Nu frågar vi allmänheten vad de behöver hjälp med för att komma igång med och förstå tekniken, säger Ida Sjösten.

Hon arbetar på socialförvaltningen och berättar att de som bor på ett äldreboende redan får denna hjälp.

– Nu tänker jag på alla andra. De som inte kommit i kontakt med oss, säger hon.

Många tog tillfället i akt.

Besökarna kunde lyssna på föreläsningar och ta del av utställningarna. Polisen i Söderköping förklarade att de prioriterar brott mot äldre.

– Det gäller tyvärr att vara vaksamma mot okända personer. Lägga märke till den som står bakom i kön, vara vaksam om någon frågar efter vägen eller knuffar till dig. Det är några sätt att stjäla, säger John Elljung vid polisen.

Att inte öppna dörren eller släppa in okända i sin bostad är viktig sak att tänka på för alla. Att hålla dörren låst är en annan.

– Det är väldigt sällan som äldre personer utsätts för våld utan det är istället stöld, poängterar John Elljung.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa