2006 köpte Marie Carlsson, Katarina Bonnevier, Stefan Nordberg och Joakim Rindå en gård som heter Haga, tillhörande Gibbenäs gård. Haga byggdes 1907 och har tidigare varit arbetarbostad för fyra familjer. De har ägnat en hel del tid åt renovering, och så har de förverkligat en idé om ett arbetsstipendium för kulturutövare och akademiker inriktat på normkritiska perspektiv, eftersom de anser att det är ett område som bör uppmärksammas.

Långt från storstan
- Vi vill vara till nytta för folk som behöver en plats att arbeta på, säger Joakim Rindå, som - tillsammans med övriga tre husägarna - tycker det är trevligt att få ta emot även för dem obekanta gäster på sin gård under några sommardagar. En viktig ingrediens är just avskildheten från storstan, lugnet och den vackra lantliga miljön.

I fjol utdelades första stipendiet, till Ingrid Ryberg som skrev på en avhandling. Årets stipendiater är Dramaten-sufflösen Eva Strengbohm och serietecknaren och författaren Lotta Sjöberg, båda från Stockholm.

Artikelbild

| I det före detta hönshuset bor stipendiaterna. Värdarna bor i ett hus intill. Från vänster: Eva Strengbohm (stipendiat), Joakim Rindå, Stefan Nordberg, Lotta Sjöberg (stipendiat), Katarina Bonnevier, Marie Carlsson. Foto: Henrik Johansson

- Det är så lyxigt här, med någon som lagar mat åt en. Hemma är det så mycket annat, med barn, familj och hund. Här är stillhet och man får vara
i fred med sina tankar, säger Lotta Sjöberg som via en länk på Facebook fick vetskap om detta arbetsstipendium.

"Miljön gör susen"
Lotta har fått stipendier förut, men det här tycker hon känns speciellt. Det enkla boendet, i ett gammalt hönshus med utedass och utedusch kanske känns måhända något ovant, men hon klagar inte! Dagarna ägnas åt att skriva om lyckobegreppet:

- Är jag lycklig? frågar hon sig. Det som är normen för lycka uppfyller hon - med hem, familj och barn. Och hund.

Den miljö hon vistas
i gör tydligen susen:

Artikelbild

Eva Strengbohm är sufflös på Dramaten. Dagarna på Haga ägnar hon åt att försöka komma på ett bokmanus.

- Redan när jag vaknade i morse skrev jag ner en idé som jag tyckte var så jäkla bra, så det kändes som att jag jobbat klart för idag! säger hon med ett skratt.

Viktiga tankar
Eva Strengbohm har som sufflös läst massor av andras manus, men nu vill hon skriva något eget. Hon utgår ifrån sig själv.

Artikelbild

Lotta Sjöberg är illustratör och författare och funderar nu på att skriva en seriebok om lyckobegreppet.

- Hela sammanhanget här hjälper mig att lyfta till en nivå som verkligen känns viktig och som inte kan fnissas bort och gömmas i en låda, uttrycker hon det.

- Det här skapar viktiga tankar om vad man som enskild individ kan göra för andra, säger Eva Strengbohm om initiativet med arbetsstipendiet.

De fyra värdarna står för mat och logi. Den här dagen är det Marie Carlsson som fixar maten.

- Det blir pasta med oreganopesto från den egna odlingen, säger hon.

- Vi har en klocka som vi ringer i vid måltider, säger Joakim Rindå.