Skogsvallen - festplatsen dit alla artister kom

I nästan tre decennier var Skogsvallen en festplats dit alla svenska och många utländska toppartister kom - år efter år. Tills raggarna förstörde festen.

22 juli 2009 00:15

Skogsvallen i Simonstorp är egentligen en idrottsplats omgärdad av hög skog och visst har det spelats fotboll där, ända upp i division III. Men det är som festplats Skogsvallen blivit känd hos de flesta. Frågar man de generationer som var unga på 50-, 60- och 70-talen har de nog någon gång varit vid Skogsvallen.

 

Fråga Lill Lindfors, Anders Linder, Ingemar Nordström, Lill-Babs och andra artister och de minns garanterat Skogsvallen än i dag.

 

- Den mesta publiken kom faktiskt från Sörmland. Jag tror att upp mot 90 procent kom därifrån, de flesta från Vingåker och Katrineholm, säger Olle Lundqvist, som i alla år var en av de som stod bakom Skogsvallens framgångar.

 

NT träffar honom, Sven-Olof Fredriksson, Göran Edvardsson och några till i Simonstorps IF klubbstugan, byggd för pengar som artistkvällarna drog in.

 

Kanske var nöjesutbudet i Norrköping så stort att Simonstorp aldrig blev något alternativ.

 

Kärvt i starten
Men starten var kärv.

 

- Vi började 1959 med lördagsdansen, men det kom sällan fler än 80-100, berättar Sven-Olof Fredriksson.

 

Till sist kom man fram till att i stället försöka på torsdagskvällarna. Konkurrensen från andra festplatser var mindre då.

 

På omslagspapper från Konsum nere i samhället gjorde Sven-Olof en affisch som han och andra sedan satte upp runt om i bygden.

 

- Första kvällen kom det 300 personer.

 

Några torsdagar framöver körde Simonstorps IF ett karusellprogram med Olle Lundqvist, där Gunnar "Tegnetorparn" Gustavsson med trio svarade för musiken.

 

När dansbandet Ingvar Perssons från Eskilstuna spelade kom det upp mot 900 personer. Succén var född. Den första inbjudna artisten var Bertil Nordström. Sedan följde hela gräddan av svenska artister. När Olle Lundqvist börjar räkna upp alla namn ber jag honom i stället säga vilka som inte var där.

 

- Siw Malmqvist och Anita Lindblom kom aldrig.

 

Ny scen byggdes
Hittills hade artisterna uppträtt på dansbanans lilla scen. Båda blev snart för små. 1963 byggdes en särskild scen för artisterna och dansbanan byggdes ut året därpå.

 

Det var nu ett otroligt drag vid Skogsvallen. Publiken kunde uppgå till flera tusen. Rekordet, när allt var över, hade Flamingokvintetten med 3 688 personer den 31 juli 1975. De slog då Sven-Ingvars gamla rekord på cirka 3 500.

 

Bilarna stod parkerad ända ner till 55:an och på båda sidor av den. Göte Edvardsson, som ofta sålde korv minns att han inte såg slutet på korvkön.

 

En titt på artistlistan imponerar. Ta 1966 till exempel. Där hittar vi Carli Tornehave, Cornelis Vreeswijk, Jokkmokks-Jokke, Ove Thörnqvist, Gunnar Wiklund, Hootenanny Singers, Emile Ford, Göingeflickorna och Snoddas. Det under några intensiva sommarveckor.

 

- Vilken mysig liten park, var ett omdöme Sven-Olof och Olle och de övriga i arrangörsstaben ofta fick höra. Här slappnade artisterna av. Anspråkslösheten inbjöd säkert till det. Ja inte alla var avslappnade. I början på 1970-talet gjorde Sten-Åke Cederhök och Sonya Hedenbratt sin enda folkparksföreställning här.

 

- Jag har aldrig sett någon så nervös som Cederhök, säger Olle Lundqvist.

 

Elavbrott
Andra minnen.

 

Björn Skifs hade premiär på sin folkparksturné här ett år, direkt hemkommen från USA.

 

Gunnar Wiklund stod nere vid entrén och välkomnade publiken medan Gunnar Frisk satt i kassan och håvade in pengar i en plastpåse.

 

Lill Lindfors och Anders Lundin klarade showen trots ett stort elavbrott. Polisbilar och andra fordon fick lysa upp scenen.

 

Ingemar Nordström pratar än i dag om den vackra kyrkan.

 

Abba var inbokade, men vann Eurovisionsfestivalen och kom aldrig, men tre av medlemmarna, Björn Ulvaeus, Benny Andersson och Agneta Fältskog, hade tidigare varit där.

 

Andra artistnamn vi hittar i de sju gästböcker föreningen har är: Eva Rydberg, Towa Carsson, Lasse Lönndahl, Lill-Babs, Bosse Parnevik, Tomas Ledin, Lustans Lakejer och Factory. Alla var där.

 

- Hade man inte varit vid Skogsvallen, var man inte etablerad säger Olle Lundqvist.

 

För Simonstorps IF innebar torsdagskvällarna att ekonomin var mycket god. Stora investeringar gjordes under de här åren som klubben fortfarande har glädje av.

 

Raggarna förstörde
Men även den bästa av fester har ett slut.

 

- Det var raggarna som förstörde, säger Olle Lundqvist.

 

Vid 1970-talets slut började det bli allt stökigare med bråk och slagsmål. Vid ett tillfälle parkerade ett antal raggarbilar från Finspång längs dåvarande riksvägen.

 

- För att komma till entrén gick de över biltaken. Då började vi tvivla på Skogsvallens framtid, säger Olle Lundqvist.

 

Några år senare revs scenen och 1985 var det slut på torsdagskvällarna. Sista artist blev Kicki Danielsson. Söndagsdansen som tog över, fortsatte ända fram till 2005.

 

- Än i dag frågar folk när vi ska köra igång igen, säger Stig Andersson.

 

Skulle det gå att göra det?

 

- Kanske för en enda kväll, en nostalgikväll, säger Göran Edvardsson. Ingemar Nordström skulle i alla fall komma. Om han fick besöka kyrkan.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!