Skålgrop upptäckt av en slump

Det stenristningar i som hittats på det som nyligen blivit en byggarbetsplats i Kneippen visade sig inte vara fornlämningar. Men under undersökningen så hittade arkeologerna trots allt en fornlämning.

30 september 2014 02:00

När arkeologerna som fått i uppdrag att undersöka de påstådda hällristningarna var på plats i Kneippen så hade de först svårigheter att hitta platsen där ristningarna skulle finnas och gick därför runt i området ett tag och det var då de hittade fornlämmningen.

Det de hittade var en så kallad skålgrop, en fem centimer i diameter stor fördjupning i berget och som beräknades vara cirka tretusen år gammal. Skålgropen är att klassa som en fornlämmning och är därför automatiskt lskyddad från intrång av lag. De ristningar som fanns på själva byggområdet och som var anledningen till utredningen visade sig vara motsvarigheten till gammalt klotter och är förmodligen inte äldre än några hundra år.

– Där folk har bott, runt torpstugor och gamla gårdar hittar man initialer och årtal ibland, det är inte alls ovanligt, säger Sven-Gunnar Broström, en av de arkeologer som undersökte platsen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johan Colliander