Skäggdagen firas med parad och tävling

Den internationella skäggdagen är här igen. I kväll utses Sveriges snyggaste skägg och årets barberare.

31 augusti 2017 21:14

Liksom i fjol tågade en skäggparad i Stockholm där World Beard Day då samlade ett tusental skägg och barberare.

Årets arrangemang blir mindre, men för första gången vankas ett "barber battle" där fyra av landets främsta barberare tävlar i skäggtrimning. Vinnaren koras av en internationell jury.

I skäggtävlingen om bästa "styled beard" gäller det att ansiktsbehåringens längd, textur, färg, fyllighet och styling passar ihop med bäraren. Det handlar inte om störst och längst utan det estetiska helhetsintrycket – och då kan alla varianter mellan helskägg och solomustasch vinna.

Kostar att tuktas

Håkan Ström är barberare med 35 år i branschen.

När det kommer till skägg kan man nästan inte prata om trend längre, utan nu är det ett faktum att skägg existerar lika väl som håren på män.

En skillnad mot förr är att i dag finns mycket mer kringprodukter som skäggoljor och skäggvax. Att hålla ett stort skägg i snygg trim och få det mjukt, följsamt och mer lätthanterat kostar en hel del.

Hipstern står emot

TT: Vilken skäggfrisyr är vanligast nu för tiden?

Långa och stora skägg som mestadels hålls välansade. De buskiga skäggen för tio år sedan finns inte riktigt kvar, svarar Håkan Ström.
En tendens är väl att skäggen börjar bli lite mindre i volym igen. Mer av fylliga klassiska helskägg, framför allt om man har kommit upp i medelåldern.

TT: Vad säger du om nidbilden av hipstrar som glider runt med sina spadskägg?

De har fortfarande kvar dem. Och det är egentligen fantastiskt, för de vill ju inte beblandas med andra utan månar om sin egen stil. Men de behåller sina skägg trots att skägget har blivit folkligt!
Fakta: De kan bli årets barberare

Internationella skäggdagen eller World Beard Day infaller den första lördagen i september. Nytt i Sverige i år är att titeln "årets barberare 2017" ska utses vid en tävling i Stockholm. De som gör upp om titeln i en "barber battle" är:

• Cari Forsgren, Stockholm. Barberarutbildad i Kuba, jobbat på barbershop i Havanna.

• Alexander Vlajkovic Andersson, Göteborg. Har drivit eget, jobbar sedan tre år som barberare, leder barberarutbildningar.

• Ali "The Knife" Jawad (The Barber), Malmö. Har 25 års erfarenhet, började som åttaåring jobba i familjens salonger i Irak. Vann "Battles of The Barbers" 2016.

• Elias Habibson, Nässjö. Frisör, barberare och utbildare. Flera tävlingsmeriter, bland annat två gånger finalist i årets herrfrisör.

Källa: Grooming AB

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!