Sjöstedt försvarar Kakabaveh-hantering

Riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh lämnade Vänsterpartiet innan V hann gå vidare med processen för att utesluta henne.

V-ledaren Jonas Sjöstedt försvarar, inte helt oväntat, partiets agerande.

9 september 2019 04:51
I praktiken har hon varit politisk vilde i många år. Hon har inte deltagit i riksdagsgruppens möten, hon har fört fram åsikter som inte är partiets och vägrat prata med partisekreteraren, till exempel, säger Sjöstedt.

Det är inte så konstigt, som han uttrycker det, att "både partiet och hon själv har kommit överens om att hon inte kan vara medlem längre".

Kakabaveh själv hävdar att Vänsterpartiet har velat bli av med henne länge för att hon har kritiserat partiets, som hon ansett, veka hållning i frågor om hedersvåld och hedersförtryck bland invandrare. Hon har både fått starkt stöd och stark kritik bland medlemmar och andra förtroendevalda V-politiker.

Svårt ha dialog

På TT:s fråga om varför V inte har försökt utesluta henne tidigare om hon varit politisk vilde i flera år svarar Sjöstedt:

Vi har velat ha en dialog men det är svårt med att ha det med någon som inte vill prata med en, säger han.

Att hon för flera år sedan delade en rasistisk film och sedan försvarade innehållet är också allvarligt, enligt V-ledaren.

TT: Men det är ju länge sedan det också?

Det fanns en förhoppning att det skulle bli bättre och att vi skulle ha en dialog, säger Sjöstedt.

Hedersförtryck "speciellt"

Han anser att Vänsterpartiet inte har någon anledning att vara självkritiskt om hur partiet agerat i frågor om hedersförtryck och hedersvåld. Politiken har varit framsynt och tydlig "de senaste 10–15 åren", enligt Sjöstedt.

Vi vill ha kraftfulla åtgärder för att bekämpa hedersförtrycket. Man måste också ha en insikt om att det finns en speciell karaktär som skiljer det här från annat förtryck mot kvinnor eftersom det är familjen och kollektivet som förtrycker, säger V-ledaren.
Fakta: V och Amineh Kakabaveh

Amineh Kakabaveh, född 1970, var till häromdagen riksdagsledamot för Vänsterpartiet, något hon varit sedan 2008. Hon har sagt att hon tänker sitta kvar som politisk vilde.

Den 28 augusti meddelade V att de skulle inleda en process om att utesluta henne ur partiet. I samband med det meddelade hon själv att hon lämnar som medlem.

Hon var på åttonde plats på Vänsterpartiets riksdagslista i Stockholmi valet 2018, petades av valberedningen från listan, men röstades tillbaka av medlemmarna.

Kakabaveh har arbetat som behandlare på behandlingshem för ungdomar, varit skolkurator och utredare i Skärholmen och Botkyrka kommun.

Kakabaveh har också arbetat mot hedersvåld och rasism, bland annat i rollen som grundare och ordförande av organisationen Varken hora eller kuvad, som jobbar mot hedersrelaterat våld och förtryck. Hon var också projektledare för att kartlägga ungdomars utsatthet för hedersproblematiken i Botkyrka kommun 2005-2007.

Amineh Kakabaveh har kritiserat partiet för att inte våga ta i frågor om hedersvåld och hedersförtryck av rädsla för att framstå som rasister. Hon bojkottade bland annat Vänsterpartiets kongress i februari.

2016 utsågs Amineh Kakabaveh till årets svensk av tidningen Fokus, bland annat för sitt arbete mot radikalisering, klan- och hedersförtryck.

Kakabaveh är av kurdisk härkomst och stred som peshmerga-soldat i Irak och Iran innan hon kom till Sverige som flykting.

Källor: Riksdagen, TT:s arkiv

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!