SD-kvinna avgår efter hård kritik

Sverigedemokraterna tar sin hand från Anna Hagwall, riksdagsledamoten som i en motion om mediepolitik slirade i antisemitiska banor.

Avgången var högst väntad, anser en statsvetare som länge följt SD.

8 oktober 2016 21:35

Anna Hagwall lämnar sina uppdrag som ledamot i skatteutskottet och som intern gruppledare för Sverigedemokraternas skattepolitiska grupp. Hon kommer heller inte att ställa upp för omval till riksdagen 2018 på uppmaning från partiledningen. Om hon tänker sitta kvar i riksdagen under innevarande mandatperiod är oklart.

Bakgrunden är den kritik som uppstått sedan Hagwall bland annat föreslagit slopat presstöd för att minska Bonniers, enligt hennes uppfattning, dominans inom medierna.

Hennes motion var ett sådant övertramp att inte ens i Sverigedemokraterna kan man vara kvar efter det. Och kärnan är den klassiska antisemitiska tankefiguren att judarna styr medierna, säger Andreas Johansson Heinö, statsvetare och medarbetare på den borgerliga tankesmedjan Timbro, till TT.

Tilltron borta

Enligt Mattias Karlsson, SD:s gruppledare i riksdagen, förnekar Anna Hagwall anklagelser om antisemitism. Men hon har ändå skadat "trovärdigheten i Sverigedemokraternas mångåriga kamp mot antisemitism", anser han.

Det är inte första gången hon uttalar sig helt i motsats till partiets linje. Det gör att vi inte har förtroende för henne längre, säger Mattias Karlsson till TT.

Förutom att motionen innehåller flera direkta felaktigheter är Anna Hagwalls förslag helt i strid med den linje som partiet redan fastslagit, påpekar han:

Sedan har hon inte på ett tillfredställande sätt kunnat förklara vad hon menar med att införa kvotering på äganderätten vissa etniska grupper ska få ha inom medierna.

Sliten ursäkt

SD är sannolikt det parti som haft mest avhopp och avgångar från olika politiska nivåer på grund av personer som uttalat sig rasistiskt eller på annat sätt skämt ut sig. Partiledningens mantra har varit att partiet är så nytt, växer så snabbt och har attraherat så många ovana politiker.

TT: Tycker du att den ursäkten fortfarande duger?

Den blir naturligtvis mer daterad för varje år som går, svarar Andreas Johansson Heinö.
Partiet är inne på sitt sjunde riksdagsår och har funnits som parti i snart 30 år. Det är inget nytt parti längre, utan ett parti som gått igenom flera generationsskiften och som i kraft av sin storlek och bredd över Sverige borde kunna få fram mer kompetenta personer.

Anna Hagwall själv säger till SVT Dalarna att hon kommer att sitta kvar i riksdagen mandatperioden ut och även behålla sina platser vid kommunfullmäktige i Rättvik och i landstingsfullmäktige i Dalarna. Om beslutet att avgå var hennes eget eller inte vill hon inte svara på, men säger att relationen till partiledningen är bra.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!