Säpos agerande i Ströbergsfallet utreds inte

Det blir ingen ny förundersökning i spionaffären kring flygofficeren Bertil Ströberg. Det har kammaråklagare Ronnie Jakobsson vid Åklagarkammaren för säkerhetsmål beslutat.

3 november 2009 18:24

- Den myndighet, som kan hemligstämpla en information i - tror jag - 70 år, har all makt i världen att agera mot det rättstänkande, som borde vara en hörnsten för varje nation. Och gör det.

Så säger Bertil Ströberg i en kommentar till Norrköpings Tidningar efter tisdagens besked om att det inte blir någon ny förundersökning i spionaffären kring den spiondömde överstelöjtnanten.

 

Det är kammaråklagare Ronnie Jakobsson vid Åklagarkammaren för säkerhetsmål som fattat beslutet. Han säger till Ekot att det brott som Säpo eventuellt skulle ha begått är preskriberat.

 

Det var Säpo själv som efter tv-programmet Kalla faktas uppgifter, som presenterades nu i september, beslutade att låta en åklagare granska fallet. I programmet hävdades att Säpo undanhållit uppgifter för Bertil Ströberg och hans advokat. Det var i januari 1984 som domen på sex års fängelse för grovt spioneri vann laga kraft, sedan Högsta domstolen beslutade att inte överpröva målet.

 

I en exklusiv intervju för Norrköpings Tidningar berättade den nu 77-årige Bertil Ströberg 27 oktober om om den mångåriga kamp han fört för att få rätt i ett fall, där han fälldes mot sitt nekande.

 

Den 12 oktober i år ansökte han via sin advokat Björn Hurtig om resning i fallet och att åtalet ska ogillas i sin helhet. Beslut i den frågan har Högsta domstolen ännu inte fattat.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!