Sammandrabbningar vid G7-demonstration

Tusentals miljö- och antiglobaliseringsaktivister har gjort gemensam sak med rörelsen Gula västarna och baskiska separatister i protester nära den franska staden Biarritz, där G7-ländernas ledare möts i helgen.

En demonstration blev våldsam med stenkastning, vattenkanoner och tårgas.

24 augusti 2019 14:05

En stor manifestation inleddes strax söder om Biarritz, i kuststaden och järnvägsknuten Hendaye vid den franska gränsen mot Spanien. Fler än 13 000 poliser, uppbackade av soldater, hade kommenderats ut i samband med toppmötet i Biarritz.

De kapitalistiska toppledarna är här och vi måste visa dem att kampen fortsätter, sade demonstranten Alain Missana när manifestationen börjat.

Många budskap

Det är mer pengar till de rika och inget till de fattiga. Vi ser skogarna i Amazonas brinna och Arktis smälta. Ledarna kommer att höra oss.

Demonstranterna bar skyltar med en rad olika budskap, som värnandet av homosexuellas rättigheter och om miljön.

"Statsöverhuvuden, Amazonas brinner. Agera nu" och "Nej till G7, för en annan värld", hette det bland annat.

Urartade

Närmare Biarritz, i Bayonne, urartade delar av manifestationerna under kvällen. Tiotals demonstranter kastade stenar mot polisen, som svarade med vattenkanoner och tårgas. Flera poliser fick lättare skador när en hemmagjord sprängladdning slungades mot dem. Tiotals personer greps för att ha maskerat sina ansikten.

Den tidigare, fredliga, marschen gick från Hendaye över floden Bidassoa mot den spanska staden Irun några kilometer söderut.

Handelsfrågor och bränderna i Amazonas väntas dominera samtalen under G7-mötet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-AFP-Reuters