Ryanair nödbromsar och lämnar Skavsta

För få flygplan gör att Ryanair stänger sin bas vid Skavsta flygplats i Nyköping. Men beslutet innebär inte att flygbolaget slutar flyga till och från Skavsta.

4 december 2019 14:25

Beskedet kom strax efter lunchtid. På grund av problem med leverans av Boeings flygplansmodell 737 Max vidtar nu det irländska bolaget radikala åtgärder.

Verksamheten vid två flygplatser, förutom Skavsta utanför Nyköping, även tyska Nürnberg, avvecklas. Dessutom sänker man sin passagerarprognos för 2020 med en miljon passagerare.

"Vi beklagar att verksamheten stängs ned på dessa två flygplatser liksom att det sker mindre neddragningar vid andra flygplatser vilket helt hänger samman med leveransproblem av Boeing Max-flygplan. Vi fortsätter att arbeta med Boeing, fackförbund och påverkade flygplatser för att minimera antalet förlorade jobb".

Men stängningen i mars innebär inte att flygbolaget slutar flyga på flygplatsen, det kommer däremot att bli i mindre omfattning, skriver Svenska Dagbladet som pratat med flygplatsens marknadsansvariga Lena Josefsson.

Vi vet inte i vilken skala de drar ner, men de fortsätter att flyga från flygplatsen, säger hon till tidningen.

Drabbas av flygstoppet

Ryanair är ett av många flygbolag som drabbats av flygstoppet för Boeings 737 Max-flygplan efter de två olyckorna i Indonesien och Etiopien som krävde över 300 liv.

Amerikanska myndigheten FAA meddelade för drygt en vecka sedan att modellen ännu inte är redo för certifiering och enligt Ryanair ska man endast få 10 flygplan levererade under 2020 från tidigare planerade 20.

Ryanair har trafikerat Skavsta sedan 2003 och har i dag cirka 30 linjer från flygplatsen.

Delägs av Nyköpings kommun

Sedan i fjol ägs Skavsta flygplats av flygplatsoperatören Vinci Airport med huvudkontor i Paris. Nyköpings kommun har kvar en ägarandel på 9,9 procent.

Beskedet betyder att två flygbolag nu på kort tid valt att skära ned på sin verksamhet i Sverige.

I förra veckan meddelade Norwegian att man lägger ned alla sina långdistanslinjer från Stockholm och Köpenhamn på grund av alltför svag lönsamhet på den svenska marknaden.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!