Ruttes parti förlorar majoritet i senaten

Det främlingsfientliga populistpartiet Forum för Demokrati (FvD), lett av 36-årige Thierry Baudet, går kraftigt fram i provinsvalet i Nederländerna. Därmed väntas regeringen förlora sin majoritet i parlamentets förstakammare.

21 mars 2019 00:57

Det är fullmäktigeförsamlingarna i provinserna som i maj väljer de 75 ledamöterna i senaten. Och enligt de preliminära resultaten i provinsvalet skakar FvD, som grundades för bara två år sedan, om maktförhållandena genom att ta hem flest röster.

Det innebär att premiärminister Mark Ruttes koalition ser ut att förlora majoriteten i senaten. Hans Folkpartiet (VVD) väntas landa på tolv senatsplatser – och tvingas därmed dela positionen som största parti med FvD.

Den nederländska senaten godkänner lagar som underhuset föreslår, och nederlaget gör att Ruttes koalition blir tvungen att samarbeta med andra partier för att få igenom lagförslag framöver.

Vi måste prata med andra partier så att vi kan fortsätta att leda det här landet väl, säger Mark Rutte.

Samtidigt ser det andra stora populistpartiet i landet, islamfientliga Frihetspartiet (PVV), ut att tappa tre stolar och landa på sex. Men PVV kan ändå få inflytande om man samarbetar med FvD.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-AFP