Poliser misstänkta efter Eric Torells död

Fyra poliser misstänks för brott efter dödsskjutningen av 20-årige Eric Torell i somras, rapporterar SVT Nyheter.

Under utredningen har ett antal polismän delgivits misstanke om brott, däribland min klient, säger advokat Anton Strand till TT.

12 februari 2019 18:01

Anton Strand vill inte gå in på vad det handlar om för brottsrubricering, men han säger att hans klient förnekar brott.

Jag har tagit del av förundersökningen, och trots den oerhört tragiska utgången vid den här händelsen är det svårt att se att poliserna skulle ha gjort något fel, säger advokaten.
Sedan har det skett en fruktansvärd olycka. Men med den bakgrundsinformation man fått och det trängda läget man hamnat i är det min uppfattning att ingen polis skulle ha agerat på annat sätt.

Chefsåklagare Martin Tidén är klar med förundersökningen och de misstänkta polisernas juridiska ombud har nu två veckor på sig att ge synpunkter på den. Där efter ska åklagaren fatta beslut om det blir ett åtal eller inte.

Jag tycker att det är tveksamt om det håller för ett åtal. Gör åklagaren ändå den bedömningen tror jag det är en lång väg till fällande dom, säger Anton Strand.

Eric Torell, som hade Downs syndrom, sköts av polis i Vasastan i Stockholm tidigt på morgonen den 2 augusti. Han uppfattades bära ett vapen – som senare visade sig vara en leksak.

Martin Tidén vill inte kommentera brottsmisstankarna.

Vi kommer att gå ut med ett pressmeddelande inom de närmaste dagarna som kommer att räta ut något frågetecken i alla fall, säger han till SVT Nyheter.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Joakim Magnå/TT