Tidigare har polisen gärna berättat vilka gäng som ligger bakom olika kriminella uppgörelser eller andra allvarliga gängrelaterade brott.

Rikspolischefen Bengt Svenson avslöjade den förändrade taktiken i går vid ett seminarium i Visby, anordnat av Kriminalvården.

På det här sättet vill man undvika att delta i glorifieringen av de olika gängen och inte stärka deras maktposition genom att utmåla dem som farliga och mäktiga.

Allt grövre verksamhet
- Vi vill inte förstärka deras vålds- och skrämselkapital, som rikspolischefen uttryckte det. De här gängen lever på andras rädsla genom att hota med våld eller utöva våld. Det är lättare att driva in pengar om man är känd som en skurk.

Seminariet handlade om vad polisen, kriminalvården, kommunerna och rikspolitikerna gör för att stävja det eskalerande våldet från och mellan olika gäng.

Bengt Svenson menar att gängen egentligen varit lika många över tiden och det stora bekymret är att man inte kunnat ta död på dem och deras verksamhet, som i stället blivit allt grövre och allt mer omfattande.

- Inom gängen finns det tre skikt: Toppskiktet, eller brottskonsulterna som rikspolischefen kallar dem, som ofta uppträder affärsmässigt i en verksamhet som utåt ligger mycket när den legala marknaden, mellanskiktet, som leder och beordrar dem längst ner, bottenskiktet. De står för den systematiska våldsutövning och utpressning som ingår i gängens verksamhet oavsett vilket område man slagit sig på.

Artikelbild

Bengt Svenson menar att polisen numera lärt sig läxan efter att tidigare ha famlat omkring och att man under senare år gjort stora framsteg:

- Vi måste komma åt toppskiktet. Det viktiga är att vi inte bara slår mot individen utan också pengarna, som han får in på sin illegala verksamhet. Det är oerhört lätt att ersätta en individ, men det är svårt att bygga upp en ny verksamhet om pengar har försvunnit.

Artikelbild

 

Läs mer i fredagens NT!